Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως με 120 εκατ ευρώ short Oceanwood, Marshall, Lansdowne συνέτριψαν τράπεζες, ελληνικές χρηματιστηριακές και long επενδυτές

Πως με 120 εκατ ευρώ short  Oceanwood, Marshall, Lansdowne συνέτριψαν τράπεζες, ελληνικές χρηματιστηριακές και long επενδυτές
Οι short θέσεις δεν θα κλείσουν εύκολα, όσο το παιχνίδι στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμο και ρηχό τα hedge funds έχουν πολλούς λόγους να μένουν Ελλάδα…
Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στο πως 120 εκατ ευρώ μπορούν να συντρίψουν, τράπεζες, χρηματιστηριακές, επενδυτές που διατηρούν long θέσεις.
Με 120 εκατ ευρώ ουσιαστικά 3 hedge funds το Oceanwood, το Marshall, το Lansdowne με σταθερές επενδυτικές θέσεις short ουσιαστικά διέλυσαν τις προσδοκίες, οδήγησαν σε χρηματιστηριακή κατάρρευση τις τράπεζες, ισοπέδωσαν την κερδοφορία των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιριών και αποδεκάτισαν τους επενδυτές που ποντάρουν ανοδικά την χρηματιστηριακή αγορά.
Δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο, τόσοι λίγοι με τόσα λίγα να καταφέρουν να διαλύσουν, να συντρίψουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Δυστυχώς όμως οι βασικοί λόγοι για τους οποίους διατηρούν τις short θέσεις τους ειδικά στις τράπεζες και στην ΔΕΗ δικαιώθηκαν πλήρως.
Εάν οι τράπεζες δεν ήταν ευάλωτες και δεν είχαν αμφισβητήσιμους ισολογισμούς τα 120 εκατ short θα είχαν πλήρως απορροφηθεί από την ανοδική δυναμική.
Το πιο σπουδαίο είναι ότι οι βασικές αιτίες για τις οποίες οι short άνοιξαν και διατηρούν τις επενδυτικές τους θέσεις συνεχίζουν να υφίστανται.
Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής
1)Τα hedge funds θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 8 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Παρ΄ ότι οι ελληνικές τράπεζες αμφισβητούσαν την ανάγκη νέων κεφαλαίων η πρόταση της Eurobank για εμπροσθοβαρή λύση στα προβληματικά δάνεια αποκάλυψε ότι για 7 δισεκ. κόκκινα δάνεια απαιτούνται 1,2 δισεκ. με την απαραίτητη αναγωγή τα 8 δισεκ. ανάγκη νέων κεφαλαίων προκύπτουν εύκολα.
2)Οι τράπεζες ακόμη και εάν εμπροσθοβαρώς λύσουν το πρόβλημα τους τα κόκκινα δάνεια, στην πράξη δεν θα έχουν αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκληση.
Έχουν στερέψει τα έσοδα και το PPI τα προ προβλέψεων έσοδα βρίσκονται σε χαμηλά 10ετίας.
3)Οι ελληνικές τράπεζες δεν απολαμβάνουν ευνοϊκών προνομίων.
Δεν υποστηρίχθηκαν από την ποσοτική χαλάρωση, δεν μπορούν να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια ενώ οι μετοχές τους έχουν καταρρεύσει.
4)Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank είναι παραπλήσια με την κεφαλαιοποίηση της Alpha bank, η Eurobank έφθασε την Alpha bank και αυτό δικαιολογείται γιατί υλοποιεί εμπροσθοβαρές πρόγραμμα εξυγίανσης.
Η αγορά δείχνει δυσπιστία στην Eurobank εάν θα υλοποιήσει το σχέδιο της και έτσι εξηγείται γιατί δεν αφήνει η αγορά την μετοχή να ξεκολλήσει από την Alpha bank.
Ήδη με όρους P/BV η Eurobank βρίσκεται με premium έναντι της Alpha bank.
Η Eurobank θεωρητικά έχει πλεονέκτημα, αλλά η Alpha bank εάν φέρει εμπροσθοβαρή λύση θα ξεπεράσει ξανά την νέα Eurobank με χρηματιστηριακούς όρους.
Η Eurobank πάντως βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση με όρους NPEs και προβλέψεων ενώ η Alpha bank με όρους κεφαλαίων έχει 2,6 δισεκ. κεφαλαιακό πλεόνασμα.
5)Τα short funds δεν θα κλείσουν τις θέσεις τους καθώς η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα δώσει τροφή για νέες κινήσεις ενώ στο α΄ 4μηνο του 2019 ίσως βιώσουν οι αγορές ακραίες διακυμάνσεις διεθνώς.

Κρίνοντας εκ του ασφαλούς – αν και το bankingnews είχε ξεκάθαρη θέση για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και για την υποχώρηση κάτω από τις 600 μονάδες – μπορεί να ειπωθεί ότι 3 hedge funds έλαβαν τις σωστές επενδυτικές αποφάσεις και όλοι οι άλλοι πήραν λάθος δρόμο.
Οι long δεν το πήραν αλλιώς και έτσι έχασαν.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η διατήρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία emerging markets και η υποβάθμιση της MSCI Greece σε συνδυασμό με τον γεγονός ότι προκάλεσαν σκόπιμα επενδυτική αδιαφορία τα hedge funds για τα ελληνικά assets…απομάκρυναν τα διεθνή χαρτοφυλάκια και έδωσαν τεράστιο χώρο και χρόνο στους short να αλωνίσουν.
Τα 120 εκατ ευρώ που ήταν κάποτε ημερήσιος τζίρος στο ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε λαβή στους short να δράσουν και να πετύχουν…

Υποσημείωση

Οι short θέσεις δεν θα κλείσουν εύκολα, όσο το παιχνίδι στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμο και ρηχό τα hedge funds έχουν πολλούς λόγους να μένουν Ελλάδα…
           
POSITION HOLDER NAME OF THE ISSUER ISIN NET SHORT POSITION POSITION DATE (yyyy/mm/dd)  
Oceanwood Capital Management LTD ALPHA BANK SA GRS015003007 0,50% 2018-12-10  
Marshall Wace LLP PIRAEUS BANK S.A. GRS014003024 0,64% 2018-11-30  
Lansdowne Partners (UK) LLP EUROBANK ERGASIAS S.A. GRS323003012 1,33% 2018-10-26  
Lansdowne Partners (UK) LLP PIRAEUS BANK S.A. GRS014003024 2,74% 2018-10-26  
Lansdowne Partners (UK) LLP PUBLIC POWER CORPORATION SA GRS434003000 1,51% 2018-10-12  
Lansdowne Partners (UK) LLP ALPHA BANK SA GRS015003007 0,51% 2018-10-05  
Oasis Investments II Master Fund LTD FOLLI FOLLIE S.A. GRS294003009 0,80% 2018-05-17  
           

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης