Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο SSM διακριτικά απορρίπτει την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs των τραπεζών….

Ο SSM διακριτικά απορρίπτει την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs των τραπεζών….
O SSM διακριτικά απορρίπτει την πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια και επειδή η ΕΚΤ και η ΤτΕ είναι κεντρικές τράπεζες, η απόρριψη θα γίνει θεσμικά χωρίς να απαξιωθεί ο θεσμός της ΤτΕ…
Μια σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα στον SSM καθώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η Nouy η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών ουσιαστικά απορρίπτει την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.
Η Nouy αποχωρεί τέλη Δεκεμβρίου 2018 ωστόσο η άποψη της φαίνεται ότι απηχεί της άποψης συνολικά του SSM.
Από τις αρχές 2019 νέος επικεφαλής θα αναλάβει στον SSM o Α. Enria ο οποίος και λόγω της ιταλικής του καταγωγής αλλά και του προηγούμενου θεσμικού του ρόλου ακολουθεί συντηρητικές και επιβεβαιωμένες για την ορθότητα τους πρακτικές.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι ο SSM διακριτικά απορρίπτει την πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια και επειδή η ΕΚΤ και η ΤτΕ είναι κεντρικές τράπεζες, η απόρριψη θα γίνει θεσμικά χωρίς να απαξιωθεί ο θεσμός της ΤτΕ…
Με ποιο τρόπο;
Ήδη η Nouy έχει αναφέρει ότι την απόφαση για το ποιο μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί θα την λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΤΧΣ έχει προτείνει το Ιταλικό μοντέλο.
Να τονιστεί ποιες οι διαφορές της πρότασης της ΤτΕ και του Ιταλικού μοντέλου.
Το Ιταλικό μοντέλο προτείνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η παροχή εγγύησης στα ομόλογα θα γίνει με την παραδοχή ότι τα προβληματικά δάνεια θα τιτλοποιηθούν στα επίπεδα αγοράς οπότε δεν τίθεται θέμα κρατικής βοήθειας state aid.
To ιταλικό μοντέλο ονομάστηκε έτσι επειδή ήδη εφαρμόζεται στην Ιταλία.
Η πρόταση της ΤτΕ περιλαμβάνει την σύσταση SPV όπου θα μεταφερθούν 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια και 7,4 δισεκ κεφάλαια DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Το βασικό πρόβλημα της πρότασης της ΤτΕ είναι ότι αφαιρεί κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αναζητούν κεφάλαια όπως η Πειραιώς.
Την πρόταση της ΤτΕ μπορεί να εφαρμόσει μόνο η Alpha bank λόγω του πλεονασματικού της κεφαλαίου κατά 2,6 δισεκ.
Η Eurobank ακολούθησε άλλο δρόμο αύξησε τα κεφάλαια μέσω της απορρόφησης της Grivalia για να μπορέσει να υλοποιήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα εξυγίανσης.
Η Eurobank ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη πορεία από την πρόταση της ΤτΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης