Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Juncker στη May: Προετοιμαζόμαστε για ένα no deal με τη Μ. Βρετανία για το Brexit

tags :
Μήνυμα Juncker στη May: Προετοιμαζόμαστε για ένα no deal με τη Μ. Βρετανία για το Brexit
Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Την θέση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία με τη Μ. Βρετανία για το Brexit διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker με το πέρας του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς» τόνισε ο Juncker, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει στις 19/12  «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το "no deal"», δηλαδή το σενάριο της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk υποστήριξε ότι η Theresa May απευθυνόμενη χθες το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία και τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις», με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Juncker χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφιόταν στην ΕΕ να του «προτείνει απαντήσεις».
 «Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολύ άσχημη ατμόσφαιρα.
Όπως αναφέρεται, η May αδυνατούσε να διατυπώσει τι ήθελε, με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα τους και την καγκελάριο Merkel, η οποία απαιτούσε ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε ακριβώς η πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η May δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των 27 παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιανουαρίου ως την προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.
Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη May τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο «μηχανισμός ασφαλείας» με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ' όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης