Τελευταία Νέα
Διεθνή

Conte: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με Κομισιόν εντός των επόμενων ημερών - Το έλλειμμα δεν θα μειωθεί χαμηλότερα του 2,04%

tags :
Conte: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με Κομισιόν εντός των επόμενων ημερών - Το έλλειμμα δεν θα μειωθεί χαμηλότερα του 2,04%
Στόχος Ρώμης – Βρυξελλών οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως την Κυριακή 16/12
(upd) Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τον προϋπολογισμό του 2019 εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου (15-16/12) εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
Πάντως όλα δείχνουν ότι η απόσταση μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν δεν έχει γεφυρωθεί, με τον κ. Conte να ξεκαθαρίζει ότι η Ιταλία δεν θα μειώσει περαιτέρω το έλλειμμα για το 2019 εάν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει περικοπή των δαπανών για κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις.
Ο Conte είχε σήμερα (14/12) μπαράζ επαφών με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκει συναντήσεις και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Επίσης, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Pierre Moscovici αλλά και το αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, και σύμφωνα με πληροφορίες «το κλίμα ήταν θετικό».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών υπολογίζεται σε 0,25% του στόχου για το έλλειμμα, κάτι που υπολογίζεται σε μια διαφορά περίπου 4,5 δις ευρώ, αν και οι εφημερίδες La Stampa και Corriere della Sera κάνουν λόγο για μια διαφορά της τάξης των 4 δις ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία πρόταση που διατύπωσε η ιταλική κυβέρνηση, κάνει λόγο για έλλειμμα ύψους 2,04%, με τον Juncker να κάνει λόγο για μια σημαντική πρόταση, την οποία η Κομισιόν θα εξετάσει.
Πάντως και μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη Juncker – Conte στις Βρυξέλλες, η νέα ιταλική πρόταση βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν να διανύσουν αρκετό δρόμο ακόμα.
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, στόχος της Ρώμης και των Βρυξελλών είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Κυριακή 16/12, κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο θα πρέπει να θεωρείται, αν λάβει κανείς υπόψη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά και άλλες υποχωρήσεις και περικοπές από την ιταλική κυβέρνηση έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος των κυρώσεων.
Πάντως, και όπως μεταδίδει η La Repubblica ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές τουλάχιστον όσον αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς φέρεται να έχει προχωρήσει ήδη σε περικοπές ύψους 2,5 δις ευρώ από τα συνολικά 7 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά.

Conte: Μπορεί να υπάρξει σύντομα συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Αισιόδοξος ότι Ιταλία και Ευρωζώνη μπορεί να έχουν καταλήξει σε συμφωνία και μάλιστα εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου (15-16/12) εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες,  ο Conte εξέφρασε την παραπάνω αισιοδοξία, φροντίζοντας, πάντως, να προσθέσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του στόχου για το έλλειμμα χαμηλότερα από το 2,04% του ΑΕΠ, εάν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές και συντάξεις.
Αναφερόμενος στο χρέος της Ιταλίας ο Conte εκτίμησε ότι την επόμενη 3ετία θα είναι «υπό έλεγχο», ενώ προσέθεσε ότι στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα από το 1,5% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας δεν είναι το έλλειμμα... αλλά τα 2,334 τρισ. ευρώ του χρέους

Το ιταλικό χρέος βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, καθιστώντας το πρόβλημα των διαφωνιών για το έλλειμμα το ελάχιστο που μπορεί να απασχολεί τις Βρυξέλλες για την ώρα.
Καθώς το ιταλικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, οι επενδυτές θα πρέπει πλέον να έχουν λίγη εμπιστοσύνη για το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.
Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα είναι ότι οι traders και οι επενδυτές κρατούν τα μάτια τους κολλημένα στο στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος - κάτι που μοιάζει να μην έχει νόημα, εξαιτίας των υπερβολικά αισιόδοξων προβλέψεων ανάπτυξης της ιταλικής κυβέρνησης.
Το πραγματικό πρόβλημα εκτός ελέγχου, τονίζει μερίδα των αναλυτών.
Όταν η ιταλική ανάπτυξη δεν ανταποκριθεί σε αυτό που η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα είναι το επόμενο έτος, αναμένεται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού να παρουσιάσει μια έντονη διαφορά σε αυτό που θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και όταν συμβεί αυτό, αναμένεται ότι τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία και το ευρώ θα πληγούν άσχημα, λόγω της διαπίστωσης ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Di Maio: Στόχος η αποφυγή των κυρώσεων και η τήρηση των δεσμεύσεων στους Ιταλούς

Την θέση ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι «χαρούμενη» που είναι σε θέση να μειώσει το στόχο για το έλλειμμα της για το 2019 διατύπωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ο Di Maio υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να αποφύγει τις κυρώσεις από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 και αφετέρου να μην «προδώσει» τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους Ιταλούς ψηφοφόρους.
Ερωτηθείς για τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας για το 2019, ο Di Maio είπε ότι «ο μόνος λόγος για να μειωθεί ο στόχος του 1,5% θα ήταν να συνδυαστεί με την επιβράδυνση που καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο του έτους, που προκλήθηκε κυρίως από την κάμψη των εξαγωγών».

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 14/12 09:10)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης