Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Βουλγαρία θα ζητήσει δεσμευτικές προσφορές για νέο αγωγό φυσικού αερίου έως τις 16 Ιανουαρίου

tags :
Η Βουλγαρία θα ζητήσει δεσμευτικές προσφορές για νέο αγωγό φυσικού αερίου έως τις 16 Ιανουαρίου
Η Bulgartransgaz σκοπεύει να διεξάγει δύο ακόμη γύρους προσφορών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετό ενδιαφέρον για να καταστήσει το έργο βιώσιμο
Η βουλγαρική επιχείρηση φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz, σχεδιάζει να ζητήσει δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 16 Ιανουαρίου για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει κυρίως ρωσικό αέριο από τον TurkStream στην κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με έγγραφα της εταιρείας που επικαλείται το Reuters την Πέμπτη 13/12/2018.
Η Bulgartransgaz σχεδιάζει να πάρει μια τελική επενδυτική απόφαση και να δαπανήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέο αγωγό φυσικού αερίου 484 χλμ. από τα σύνορά της με την Τουρκία στη Σερβία έως το 2020.
Οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να εγγραφούν από τις 21 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους  μέχρι τις 16 Ιανουαρίου,σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης από την ρυθμιστική αρχή ενέργειας.
Η Bulgartransgaz σκοπεύει να διεξάγει δύο ακόμη γύρους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετό ενδιαφέρον για να καταστήσει το έργο βιώσιμο.
Πέντε εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και πηγές δήλωσαν ότι η ρωσική Gazprom ενδιαφέρθηκε να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας.
Η Gazprom στις 30 Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι σκέφτεται αν θα κάνει κράτηση στο βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου. Η Βουλγαρία το θεώρησε ως πρόθεση να αποστείλει το φυσικό αέριο της από TurkStreamσ την Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία μέσω της Βουλγαρίας.
Η Μόσχα έχει επίσης προτείνει ότι η επιλογή για επέκταση του TurkStream μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία είναι επίσης δυνατή.
 Η Gazprom κατασκευάζει τον TurkStream για να παρακάμψει την Ουκρανία στο νότο εν μέσω έντονων πολιτικών εντάσεων με τη Δύση σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στο στενό του Κερτς.
Οι δύο γραμμές του θα έχουν ετήσια χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων. Η πρώτη γραμμή, η οποία εκτείνεται από τη Ρωσία στην Τουρκία κάτω από τον Εύξεινο Πόντο, προορίζεται για την τουρκική κατανάλωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι ένας εκτεταμένος TurkStream, μαζί με τον αγωγό Nord Stream 2 που αποσκοπεί στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα ενισχύσει την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία και θα αυξήσει τη πίεση της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία.
Οι Βρυξέλλες δήλωσαν επίσης ότι η Βουλγαρία, που σήμερα είναι πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να προχωρήσει σε πωλήσεις μέσω του προγραμματισμένου αγωγού στη Βάρνα μαζί με φυσικό αέριο από άλλες πηγές και όχι μόνο να κατασκευάσει αγωγούς διέλευσης.
Η Σόφια έχει δεσμευθεί να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ και να αναζητήσει τρόπους για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και να πουλήσει μέρος του μέσω του προγραμματισμένου κέντρου της Βάρνας.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης