Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη - Απώλειες -2,01% για Dow και στο -1,89% ο S&P 500

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη - Απώλειες -2,01% για Dow και στο -1,89% ο S&P 500
Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ιαπωνία προκαλούν ντόμινο ανησυχίας στις διεθνείς αγορές
(upd) Ισχυρές απώλειες σημείωσαν σήμερα (14/12/2018) οι δείκτες της Wall Street, καθώς τα πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν στοιχεία για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει 2,01% στις 24.102 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,89% στις 2.600 μονάδες και τον Νasdaq να κινείται 2,26% χαμηλότερα στις 6.910 μονάδες.

Στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων για τον Νοέμβριο, αποδείχτηκαν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μπορεί να κατεβάζει ταχύτητα.
Τα στοιχεία υπογράμμισαν επίσης τους αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία της Κίνας, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να βρει μια λύση για τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 3,2%, καθώς ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo της TF International Securities περιέκοψε κατά 20% την εκτίμησή του για τις πωλήσεις του iPhone.
Χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές και των περισσότερων τεχνολογικών κολοσσών, με την Amazon να είχε απώλειες 4%, τη Netflix να διαπραγματεύεται στο -3,3% και την Alphabet να σημειώνει πτώση 2%.
H μετοχή της Johnson & Johnson σημείωσε βουτιά μεγαλύτερη του 10%, στον απόηχο δημοσιεύματος του «Reuters» που ανέφερε ότι η εταιρεία γνώριζε εδώ και δεκαετίες την ύπαρξη αμιάντου στο ταλκ της για μωρά.

Την ίδια ώρα, η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών γύρω από τη δυνατότητα επίτευξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, που είχε ωθήσει υψηλότερα τις αγορές, δείχνει ήδη να «ξεθωριάζει».
Σήμερα, πάντως, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αναστολή πρόσθετων δασμών σε οχήματα και ανταλλακτικά που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τρεις μήνες, με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ειδικότερα, η κινεζική κυβέρνηση θα αναστείλει δασμούς 25% σε 144 αμερικανικά οχήματα και ανταλλακτικά και δασμούς 5% σε 67 ανταλλακτικά, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και 31ης Μαρτίου 2019.
Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντέδρασαν θετικά στην είδηση ωστόσο αργότερα περιόρισαν τα κέρδη τους, με την General Motors να ενισχύεται μόλις κατά 0,1% και τη Ford Motor να καταγράφει κέρδη 0,7%.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι ελπίζει πως Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες θα καταφέρουν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για να μην επιβληθούν περαιτέρω δασμοί σε μεταξύ τους προϊόντα.
Την κίνηση της Κίνας να αναστείλει τους δασμούς χαιρέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, λέγοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση μιας μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο.
«Η Κίνα θέλει μια μεγάλη και πολύ ολοκληρωμένη συμφωνία.
Θα μπορούσε να συμβεί και μάλλον σύντομα!», ανέφερε ο Trump με ανάρτησή του στο «Twitter».

Πιέσεις δέχτηκαν οι ευρωαγορές 

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, δεχόμενα πιέσεις από τους φόβους για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και από το αδιέξοδο γύρω από το Brexit, με ορισμένα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ιαπωνία να προκαλούν ντόμινο ανησυχίας στις διεθνείς αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,63%, στις 347,21 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία για την Ευρωζώνη έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στο νομισματικό μπλοκ αναπτύχθηκε με τους ασθενέστερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών τον Δεκέμβριο του 2018.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες, έναντι των 52,7 μονάδων του Νοεμβρίου του 2018, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα σημειωθεί οριακή άνοδος στις 52,8 μονάδες.
Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία, με τον σύνθετο PMI να υποχωρεί στις 52,2 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών- από 52,3 τον προηγούμενο μήνα.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,54% κι έκλεισε στις 10.865,77 μονάδες, έχοντας νωρίτερα σημειώσει βουτιά έως και 1,7%.


Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις εμπορικές εντάσεις και στην πορεία της κινέζικης οικονομίας.
Η Daimler υποχώρησε κατά 0,4% και η Volkswagen σημείωσε πτώση 1,3%.
Πιέσεις δέχτηκε το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,3%.
Απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος πρώτων υλών, υποχωρώντας συγκεκριμένα κατά 1,2%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, με τη Rio Tinto να σημειώνει πτώση άνω του 1,5%.
Εν τω μεταξύ, στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2018, προχώρησε η Bundesbank.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2018, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2%.
Για το 2019 και το 2020, η Bundesbank προβλέπει ανάπτυξη 1,6%.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,47% κι έκλεισε στις 6.845,17 μονάδες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών όπου το κλίμα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με την ΕΕ να προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,88% στις 4.853,70 μονάδες.
Στις 18.910,79 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο με πτώση 0,72%, καθώς παραμένει η απόσταση μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για το έλλειμμα του 2019.
Την ίδια ώρα, σταθεροποίηση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,959% από 2,967% στο χθεσινό κλείσιμο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Repubblica», η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών υπολογίζεται σε 0,25% του στόχου για το έλλειμμα, κάτι που μεταφράζεται σε μια διαφορά περίπου 4,5 δισ. ευρώ, αν και οι εφημερίδες «La Stampa» και «Corriere della Sera» κάνουν λόγο για μια διαφορά της τάξης των 4 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία πρόταση που διατύπωσε η ιταλική κυβέρνηση, κάνει λόγο για έλλειμμα ύψους 2,04%, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, να κάνει λόγο για μια σημαντική πρόταση, την οποία η Κομισιόν θα εξετάσει.

Πτώση στην Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αγορές στην Ασία, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Κίνα και την Ιαπωνία περιόρισαν την ανοδική πορεία των προηγούμενων ημερών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 2,02% στις 21.347,83 μονάδες, καθώς η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που πραγματοποιήθηκε στον μεταποιητικό κλάδο έδειξε ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές αναφορικές με τις προοπτικές ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018 διαμορφώθηκε στις 19 μονάδες, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 17 μονάδες, ο δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει στις 15 μονάδες στο πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας για τον Νοέμβριο του 2018 αυξήθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση, ενώ η μηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο +2,9%.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε και τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Δεκέμβριο του 2018, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται στις 52,4 μονάδες, έναντι των 52,2 μονάδων του προηγούμενου μήνα.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε πτώση 1,53% στις 2.593,74 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Shenzhen Composite, και συγκεκριμένα στο -2,46% και τις 1.327,42 μονάδες.
Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας σημείωσε τη βραδύτερη ανάπτυξη από τις αρχές του 2016 τον Νοέμβριο του 2018, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε μόλις κατά 5,4% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου 5,9% του Οκτωβρίου.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις για τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν με τους ασθενέστερους ρυθμούς των τελευταίων ετών, και συγκεκριμένα στο +8,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω άνοδο στο +8,8%.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας σημείωσαν πτώση 0,5%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,62% στις 26.094,79 μονάδες, με την μετοχή της Tencent να καταγράφει πτώση 3,1%, ενώ ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες 1,25% στις 2.069,38 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,86% και τις 9.774,16 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,05% και τις 5.602 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης