Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο σφυρί ακίνητα «φιλέτα» πρώην ιδιοκτησίας Τζιβέλη έναντι δανείων 175 εκατ. ευρώ

tags :
Στο σφυρί ακίνητα «φιλέτα» πρώην ιδιοκτησίας Τζιβέλη έναντι δανείων 175 εκατ. ευρώ
Η Alpha πουλάει δάνεια ονομαστικής αξίας 175 εκατ. ευρώ που έχουν ως εξασφαλίσεις ακίνητα εμπορικής αξίας 19-22 εκατ. ευρώ. Κράχτης το ακίνητο στη συμβολή Μακρυγιάννη και Δ. Αεροπαγίτου.
Τον επίλογο στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία άνηκαν, ως πριν από μερικά χρόνια, στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του Ι. Τζιβέλη, βάζει η Alpha Bank, βγάζοντας προς πώληση μη εξυπηρετούμενα δάνεια του επιχειρηματία- επενδυτή, τα οποία έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η ισπανική Alantra, ενεργώντας ως σύμβουλος πώλησης της Alpha Bank, τρέχει διαγωνιστική διαδικασία «εξπρές» για την πώληση δανείων που ανήκουν σε δύο εταιρείες συμφερόντων Ι. Τζιβέλη.
Η ονομαστική αξία των προς πώληση δανείων ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ, αλλά το περιουσιακό στοιχείο που πρακτικά βγαίνει προς πώληση είναι τα ενεχυριασμένα ακίνητα για τα παραπάνω δάνεια.
Πρόκειται για εμπορικά και οικιστικά ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εμπορικής αξίας, γύρω στα 19 με 22 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το κτήριο στη γωνία Διον. Αεροπαγίτου και Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη, το οποίο απέκτησε το 1979  και ανακαίνισε εκ βάθρων μια εικοσαετία αργότερα ο Ι. Τζιβέλης, διαμορφώνοντας πολυτελή διαμερίσματα, με την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης στην περιοχή και την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Ακροπόλεως.
Το εν λόγω ακίνητο συνολικής επιφάνειας 2.900 τ.μ αποτελεί ένα από τα «φιλέτα» του κέντρου της Αθήνας και αναμένεται να λειτουργήσει ως «κράχτης» για το διαγωνισμό.  
Σημειώνεται ότι είχε βγει σε πλειστηριασμό πριν από ενάμιση περίπου χρόνο από την Alpha με τιμή εκκίνησης τα 40 εκατ. ευρώ, ο οποίος απέβη άγονος.
Η διαγωνιστική διαδικασία είναι γρήγορη και δεν προβλέπει κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, ούτε βέβαια due diligence.
Με δεδομένο το μικρό μέγεθος του χαρτοφυλακίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν πριν τις 20 Δεκεμβρίου να υποβάλουν μια και έξω δεσμευτικές προσφορές, βάσει των οποίων θα αναδειχθεί και ο προτιμητέος επενδυτής.
Σημειώνεται ότι είναι τρίτη πώληση ακινήτων από την Alpha Bank μέσα στο τελευταίο δίμηνο.
Είχε προηγηθεί ο επιτυχής διαγωνισμός για χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 1 δις ευρώ, με ενέχυρα ακίνητα που τον κέρδισε η Apollo καθώς και χαρτοφυλακίου με ανακτηθέντα ακίνητα.
Για το μεν χαρτοφυλάκιο δανείων η Apollo θα πληρώσει 337 εκατ. ευρώ για τα δε ανακτηθέντα ακίνητα 51 εκατ. ευρώ.
Ο Ι. Τζιβέλης συγκαταλεγόταν, επί σειρά ετών, στους μεγαλύτερους ιδιώτες εγχώριους επενδυτές, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις μειοψηφίας στις Τιτάν ( ήλεγχε το 56,8% των προνομιούχων μετοχών), Ελλάκτωρ (10%), Φουρλής.
Το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο άξιζε πριν την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Κάπου εκεί ο συνδυασμός πτώσης των μετοχών και συμφωνιών που δεν τηρήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα το ολοσχερές «κοκκίνισμα» δανείων, που είχαν ληφθεί από την Alpha πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, με ενέχυρο όλο το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο καθώς και σειρά ακινήτων.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης