Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Κοινωνικές αναταραχές, Brexit και Ιταλία πρωταγωνιστούν στο νέο «δράμα» της ΕΕ

CNBC: Κοινωνικές αναταραχές, Brexit και Ιταλία πρωταγωνιστούν στο νέο «δράμα» της ΕΕ
Σαν να μην έφτανε το αδιέξοδο για το Brexit, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία και με τη διαμάχη Ρώμης - Βρυξελλών
Τους πρωταγωνιστές του νέου ευρωπαϊκού «δράματος» το οποίο εκτυλίσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Σαν να μην έφτανε το αδιέξοδο για το Brexit, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία και με τη διαμάχη Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019. 

Brexit

Οι εξελίξεις για το Brexit πρωταγωνίστησαν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Theresa May να αναβάλλει την ψηφοφορία στη Βουλή για το Brexit, προκειμένου να αποφύγει μια οδυνηρή ήττα.
Αυτή η επιλογή ενεργοποίησε την πρόταση μομφής σε βάρος της για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, από την οποία επιβίωσε.
Ωστόσο οι εξελίξεις για το Brexit είναι πιο απρόβλεπτες από ποτέ.
Η May πρέπει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της και την αντιπολίτευση, να στηρίξουν την αμφιλεγόμενη συμφωνία της με την ΕΕ.
O Συντηρητικός Brandon Lewis δήλωσε στο CNBC ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη και περίπλοκη αποστολή.

Η στροφή Macron

Η Γαλλία συνταράχθηκε από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, γεγονός που ανάγκασε τον Emmanuel Macron να προχωρήσει σε κάποιες παροχές, με στόχο να κατευνάσει την οργή των «κίτρινων γιλέκων».
Τα μέτρα αναμένεται να κοστίσουν 10 δισ. ευρώ, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε παραβίαση του ορίου 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Σε ένα σήμα ανοχής προς τη Γαλλία (σε αντίθεση με την Ιταλία), ο Moscovici δήλωσε ότι η όποια παραβίαση θα πρέπει να είναι προσωρινή.
Ωστόσο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι αποφάσεις Macron περιορίζουν τις ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο Julien Manceaux, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, τονίζει σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές ότι «όσο ο Macron δεν αποδεικνύει ότι η Γαλλία μπορεί να μεταρρυθμιστεί, η υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιαίτερα ο Βορράς, δεν θα είναι πρόθυμη να στηρίξει τον διαμοιρασμό του ρίσκου ή τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις».

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας

«Αν η ΕΕ αποφασίσει να κάνει τα στραβά μάτια για τη Γαλλία, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αντιδράσει», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Και ειδικά μετά την έναρξη της διαδικασίας για την επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία, λόγω της διαμάχης Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019.
Ωστόσο, σημειώνει το CNBC, υπάρχουν σημάδια συμβιβασμού, καθώς η ιταλική κυβέρνηση προσφέρθηκε να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019, στο 2,04% από 2,4% προηγουμένως.
«Ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες», σχολιάζει ο Jacob Kirkegaard, ερευνητής στο Ινστιτούτο Peterson.
«Το σημείο «κλειδί» είναι «τι θα περικόψουν».
Η Κομισιόν θα εξετάσει πολύ στενά τα θέματα, πριν καταλήξει σε συμβιβασμό με τη Ρώμη», σημειώνει.

Η ΕΚΤ

Η πρόθεση της Ιταλίας να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα, συμπίπτει με τον επίσημο τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ, το οποίο βοήθησε την Ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, υπογραμμίζει το CNBC.
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ευρωζώνη, ωστόσο προκύπτει σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη στιγμή για την περιοχή, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά.
«Παρά το γεγονός ότι ο ήλιος λάμπει στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτ, υπάρχουν κάποια σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη.
Είναι σημαντικό ότι ο Mario Draghi αναγνωρίζει πως το outlook της ανάπτυξης δεν είναι και τόσο φωτεινό», σημειώνει ο Salman Ahmed, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην Lombard Odier Investment Managers.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης