Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Κατά 0,5% αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας - Στο 7,75%

Ρωσία: Κατά 0,5% αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας - Στο 7,75%
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 5 με 5,5% για το πρώτο εξάμηνο του 2019
Σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων προχώρησε σήμερα (14/12) η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, επικαλούμενη βραχυπρόθεσμους πληθωριστικούς κινδύνους, καθώς και την απειλή νέων κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 7,75% πραγματοποιώντας τη δεύτερη αύξηση κατά το τρέχον έτος.
Σημειώνεται ότι από τους 27 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, οι 12 ανέμενα ότι θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων, ενώ οι υπόλοιπο προέβλεπαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.
Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναμένει ο πληθωρισμός να αυξηθεί στο 5 με 5,5% για το πρώτο εξάμηνο του 2019, μετά την αύξηση του συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας και την πτώση της αξίας του ρουβλιού κατά τη διάρκεια του 2018.
Παράλληλα, η χώρα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου έτους, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο το τραπεζικό σύστημα της χώρας, με την Τράπεζα να αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις αγορές ξένου συναλλάγματος για το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2019, μετά τη διακοπή τους τον Αύγουστο, όταν οι φόβοι των επενδυτών για περαιτέρω κυρώσεις οδήγησαν σε απότομη υποτίμηση του ρουβλιού.
«Η πιθανή πτώση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και οι γεωπολιτικοί παράγοντες θα μπορούσαν αν οδηγήσουν σε ενίσχυση της μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επηρεάσει τις εκτιμήσεις για τα επιτόκια και των πληθωρισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Τράπεζας.
«Η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από τις αντιδράσεις των τιμών και τις προσδοκίες για την πληθωρισμό για την επικείμενη άνοδο του ΦΠΑ και άλλους παράγοντες που καθορίζουν τον πληθωρισμό», καταλήγει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης