Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία

tags :
Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία
Ανησυχίες για μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία
Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν σήμερα (14/12/2018) οι δείκτες της Wall Street, καθώς τα πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν στοιχεία για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,1% στις 24.324 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,1% στις 2.622 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1,4% χαμηλότερα στις 6.971 μονάδες.


Στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων για τον Νοέμβριο, αποδείχτηκαν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μπορεί να κατεβάζει ταχύτητα.
Τα στοιχεία υπογράμμισαν επίσης τους αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία της Κίνας, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να βρει μια λύση για τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Εξάλλου, η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών γύρω από τη δυνατότητα επίτευξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, που είχε ωθήσει υψηλότερα τις αγορές, δείχνει ήδη να «ξεθωριάζει».
Σήμερα, πάντως, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αναστολή πρόσθετων δασμών σε οχήματα και ανταλλακτικά που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τρεις μήνες, με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ειδικότερα, η κινεζική κυβέρνηση θα αναστείλει δασμούς 25% σε 144 αμερικανικά οχήματα και ανταλλακτικά και δασμούς 5% σε 67 ανταλλακτικά, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και 31ης Μαρτίου 2019.
Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιδρούν θετικά στην είδηση, με την General Motors να ενισχύεται κατά 1,3%, τη Ford Motor να καταγράφει κέρδη 1,4% και τη Fiat Chrysler να σημειώνει άνοδο 0,7%.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι ελπίζει πως Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες θα καταφέρουν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για να μην επιβληθούν περαιτέρω δασμοί σε μεταξύ τους προϊόντα.
Η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 2,2%, καθώς ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo της TF International Securities περιέκοψε κατά 20% την εκτίμησή του για τις πωλήσεις του iPhone.
Χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές και των υπόλοιπων τεχνολογικών μετοχών, με την Amazon να καταγράφει απώλειες 1,5%, το Facebook να υποχωρεί κατά 1,3%, τη Netflix να διαπραγματεύεται στο -1,3% και την Alphabet να σημειώνει πτώση 0,8%.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, που έδειξαν μια οριακή αύξηση 0,2% για τον Νοέμβριο του 2018, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για μια σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Νοέμβριο, αν και οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 0,4%.
Εξαιρουμένων των οχημάτων, των καυσίμων, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών φαγητού, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,9%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης