Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Καμία επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit – Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

tags :
Σύνοδος Κορυφής: Καμία επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit – Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Τα βασικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ 13-14/12
Η πάγια θέση της ΕΕ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση για το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε 13 και 14 Δεκεμβρίου 2018.
Πέραν του Brexit οι ηγέτες της Ένωσης ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για 2021-2027 και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Στο κείμενο των βασικών συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 13/12/2017 επικέντρωσε τις εργασίες τους στον μακροχρόνιο προϋπολογισμό και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Επίσης υπήρξε μία ειδική σύνοδο για το Brexit.

Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός 2021-2027

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποίησε μια πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 βάσει έκθεσης προόδου της Προεδρίας του Συμβουλίου. Κάλεσε την επόμενη προεδρία να συνεχίσει τις εντατικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν έτος σχετικά με το μελλοντικό ΠΔΠ, τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι ηγέτες στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο του 2019.
Εξωτερικές σχέσεις
Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για την προετοιμασία της προσεχούς συνόδου κορυφής με την ένωση των αραβικών κρατών στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2019.
Η καγκελάριος Merkel και ο πρόεδρος Macron ενημέρωσαν τους ηγέτες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Δεδομένου ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε την πολιτική απόφαση να κυρώσει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Εξέφρασαν τη μέγιστη ανησυχία τους σχετικά με την κλιμάκωση στα στενά του Κερτς και στη θάλασσα του Αζόφ.
 Ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων ναυτικών της Ουκρανίας καθώς και την επιστροφή των κατασχεθέντων πλοίων και την ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων μέσω των στενών του Κερτς.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας και προσβλέπει στην επικείμενη έναρξη ισχύος του.

Brexit

Οι ηγέτες της ΕΕ των 27 πραγματοποίησαν ειδική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σχήμα 50 για να συζητήσουν την Brexit. Επαναβεβαίωσαν τα συμπεράσματα της 25ης Νοεμβρίου 2018, στα οποία ενέκριναν τη συμφωνία αποχώρησης και ενέκριναν την πολιτική δήλωση.
"Η Ένωση στέκεται από αυτή τη συμφωνία και σκοπεύει να συνεχίσει την επικύρωσή της, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση".
Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50), 13 Δεκεμβρίου 2018: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι το σύστημα αναστολής των ασφαλίσεων προοριζόταν ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την αποτροπή ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας και για την εξασφάλιση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.
"Εάν όμως η ανάσχεση του κινδύνου προκλήθηκε, θα εφαρμοζόταν προσωρινά, εκτός εάν και μέχρι να αντικατασταθεί από μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα διασφαλίζει την αποφυγή σκληρών συνόρων", ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ27 στα συμπεράσματα.
Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την ετοιμότητά τους για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης