Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις εννέα ιταλικών τραπεζών - Σημαντική μείωση NPLs

DBRS: Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις εννέα ιταλικών τραπεζών - Σημαντική μείωση NPLs
Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις 9 ιταλικών τραπεζών από τη DBRS Ratings
Στην αναβάθμιση (κατά μία βαθμίδα) της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για εννέα (9) ιταλικές τράπεζες προχώρησε η DBRS Ratings, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την καλύτερη εποπτεία από την ΕΕ και την πρόοδο στη μείωση των NPLs.
Η δράση αφορά στις Banca Akros, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banca Popolare dell’Alto Adige - Volksbank, Banca Sella Holding, Banca Sella, Banco BPM, Credito Valtellinese, Iccrea Banca και Unione di Banche Italiane SpA.
Ανεπηρέαστες έμειναν οι αξιολογήσεις της Intesa Sanpaolo -BBB (high)/R-1 (low), σταθερό trend.

Image  Image

Τον περασμένο μήνα, ο καναδικός οίκος δεν ανησυχούσε για τον αναμενόμενο εκτροχιασμό του ιταλικού ελλείμματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθούν τα θεμελιώδη της ιταλικής οικονομίας.
Ο οίκος αξιολόγησης παρακολουθεί τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι απορρέουν από την αύξηση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα, οι οποίοι ωστόσο προς το παρόν έχουν περιοριστεί.
Το τραπεζικό σύστημα έχει καταγράψει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και στην ενίσχυση του capital buffer, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Την ίδια ώρα, η συνολική απασχόληση διαμορφώνεται πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα και η εξωτερική θέση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, σημειώνει η DBRS, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, γεγονός που οφείλεται στο μη υποστηρικτικό εξωτερικό περιβάλλον, στη χαμηλότερη επιχειρηματική εμπιστοσύνη και στα υψηλότερα επιτόκια.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο οίκος αξιολόγησης δεν αναμένει σημαντική βελτίωση της ανάπτυξης, ενώ βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να υπάρξει επιδείνωση.
Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καταφέρει η ιταλική κυβέρνηση να διαμορφώσει και να παραδώσει μια ατζέντα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόκληση για τις ιταλικές τράπεζες η άνοδος του spread

Οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή στην άνοδο του spread και στο παρατεταμένο volatility που επικρατεί στις αγορές, στοιχεία τα οποία συνιστούν πρόκληση για τις ιταλικές τράπεζες, υπονομεύουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και επηρεάζουν την πιστωτική επέκταση.
Σε πολιτικό επίπεδο, η DBRS σημειώνει ότι η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων λειτουργούν με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του Μάη 2019, τις οποίες αντιμετωπίζουν ως μια ευκαιρία να κερδίσουν έδαφος.
Αυτό ανησυχεί τoυς αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, καθώς εκτιμούν ότι τους απορροφά από την προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις δομικές αδυναμίες της Ιταλίας.

Τον περασμένο Μάιο, ο οίκος ανέφερε πως οι προσπάθειες των ιταλικών τραπεζών να συρρικνώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, εμπόδια στον δρόμο της εξυγίανσης.
Όπως αναφέρεται, τις προσπάθειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ιταλίας εμποδίζουν μεταξύ άλλων οι χρονοβόρες διαδικασίες είσπραξης και η έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης.
«Από το 2016, οι τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων».
Κατά το περασμένο έτος, το σύνολο των ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων δανείων συρρικνώθηκε κατά 18%, σε 183 δισεκ. ευρώ (ή 82 δισεκ. ευρώ, μετά από προβλέψεις), ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιπέδων προβλέψεων και εκχωρήσεων.
Ως ποσοστό επί του συνόλου των ακαθάριστων δανείων, ο όγκος των NPLs διαμορφωνόταν σε 14% (7% μετά από προβλέψεις) τον Δεκέμβριο 2017, έναντι 18% (9% μετά από προβλέψεις) ένα χρόνο νωρίτερα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την άποψη του καναδικού οίκου, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων φθάσει σε επίπεδο παρόμοιο με τον τρέχοντα ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η DBRS αναμένει από τις ιταλικές τράπεζες να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να βελτιώσουν το οικονομικό τους προφίλ.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της έκθεσης:


  


Διαβάστε: DBRS: Πρόσθετο πλήγμα στις ιταλικές τράπεζες η μεταβλητότητα των αγορών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης