Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 20 μηνών ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, στις 97,5 μονάδες

Σε υψηλό 20 μηνών ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, στις 97,5 μονάδες
«Εκτόξευση» στον δείκτη δολαρίου ΗΠΑ
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του περασμένου έτους «εκτοξεύθηκε» ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ (ICE U.S. Dollar Index), με ώθηση από τα αναιμικά οικονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη και την αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ο δείκτης, μία ενιαία τιμή έναντι των έξι επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων, διαπραγματεύεται στις 97,5 μονάδες, έπειτα από άνοδο της τάξεως του 0,4% σε ημερήσια βάση -στις 19:30.
Την ίδια στιγμή, το επικρατέστερο αποθεματικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,5% έναντι του ευρώ (στο 1,13 η ισοτιμία), κατά 0,5% έναντι της βρετανικής λίρας (στο 1,25), κατά 0,4% έναντι γουάν (στο 6,9) ενώ, τέλος, υποχωρεί κατά 0,2% έναντι του γεν (στο 113,4).
Να σημειωθεί ότι την άνοδο του δολαρίου δεν ανέκοψαν σημαντικά τα στοιχεία για τη μεταποίηση.
Ειδικότερα, στα χαμηλότερα επίπεδων των τελευταίων 13 μηνών υποχώρησε ο δείκτης PMI (Purchase Managers Index) για τον μεταποιητικό κλάδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική επιβράδυνση της δραστηριότητας.
Ειδικότερα, ο δείκτης της Markit διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες τον Δεκέμβριο 2018, έναντι 55,3 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα, εξαιτίας κυρίως της πτώσης των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.
Επισημαίνεται ότι μία τιμή του δείκτη άνω των 50 μονάδων μεταφράζεται σε αύξηση της δραστηριότητας του εκάστοτε κλάδου, ενώ, αντίθετα, μία τιμή μικρότερη των 50 αντικατοπτρίζει πτώση.
Σε ό,τι αφορά στον PMI για τον κλάδο υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών τον Δεκέμβριο, στις 53,4 μονάδες -από 54,7 τον Νοέμβριο.
Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, με τον σύνθετο PMI να μην έχει ακόμη υπολογιστεί.
«Ορισμένοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα και οι ανησυχίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές προοπτικές, συνέβαλαν σε πιο επιφυλακτικές δαπάνες», σχολίασε η IHS Markit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης