Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μαύρο» το 2018 για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πρωταγωνιστές στην πτώση - Απώλεια 300 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση

tags :
«Μαύρο» το 2018 για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πρωταγωνιστές στην πτώση - Απώλεια 300 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση
«Μαύρο» το 2018 για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών
Καθώς πλησιάζουμε το τέλος ενός δύσκολου 2018 για τις ευρωπαϊκές μετοχές, το ερώτημα είναι: ποιο περιουσιακό στοιχείο είχε την χειρότερη απόδοση.
Με λίγες συνεδριάσεις να μένουν πριν από το τέλος του 2018, οι μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών δίνουν αγώνα για το ποιος κλάδος θα αποφύγει την τελευταία θέση.
Από την περασμένη Πέμπτη, οι τραπεζικές μετοχές είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι, έχοντας απωλέσει το 25% της κεφαλαιοποίησής τους περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ.



Οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν δει τόσο άσχημη χρονιά από την κορύφωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη το 2011.



Όπως επιβεβαίωσε η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2018, η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και η ζοφερή προοπτική για τον τραπεζικό τομέα παραμένει.
Οποιαδήποτε προσπάθεια από τον τραπεζικό κλάδο να ξεφύγει από την καθοδική του πορεία το 2018 έχει αποτύχει μέχρι στιγμής.



Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν έναν τοίχο ανησυχίας από τους επενδυτές και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να της βοηθήσει να προχωρήσουν.
Τα επαναλαμβανόμενα report από ορισμένους αναλυτές ότι ο κλάδος είναι φθηνός δεν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για αγορές τραπεζικών μετοχών.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η Credit Suisse, η οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών αλλά και τη διανομή μερίσματος.
Ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε για τις μετοχές της παρέμεινε σε μηδενικά επίπεδα.
Ενώ η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους είναι ευπρόσδεκτη, τα σκοτεινά σύννεφα που υπάρχουν πάνω από την προοπτική του κλάδου επενδυτικής τραπεζικής Credit Suisse φαίνεται να απασχολούν περισσότερο τους επενδυτές.
Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, η επιρροή των τραπεζών στο ευρύτερο ευρωπαϊκό στερέωμα μειώθηκε δραματικά, σε σημείο όπου μόλις επηρεάζουν το δείκτη Stoxx 600.



Έτσι τι θα μπορούσε να βοηθήσει τις τραπεζικές μετοχές να ανακτήσουν τη λάμψη τους;
Αν και οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις φαίνεται να βρίσκουν γόνιμο (κερδοσκοπικό) έδαφος, οι μεγάλες διασυνοριακές συμφωνίες παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Αλλά οι εγχώριες «ιστορίες αγάπης» μπορεί να είναι ένα θέμα για να παρακολουθήσουν οι επενδυτές το 2019.
Πιο εξέχουσα θέση έχει η συνεχιζόμενη φήμη  για συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank, η χειρότερη και η τρίτη χειρότερη σε απόδοση μετοχές στο δείκτη Stoxx 600 Banks.
Ενώ οποιαδήποτε συγχώνευση δεν είναι καθόλου βέβαιη, η αντίδραση της αγοράς δείχνει ότι οι επενδυτές, ή τουλάχιστον οι αλγόριθμοί, στοιχηματίζουν σε οποιαδήποτε συγχώνευση ως την έσχατη λύση για τη βελτίωση των αποδόσεων των χαρτοφυλακίων τους.
Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο φέτος, καθώς η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας και η αντιπαράθεσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον στόχο του για το έλλειμμα, για τον προϋπολογισμό του 2019, έχουν αυξήσεις τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
Ο δείκτης FTSE Italia All-Shares Bank καταγράφει απώλειες κατά 26% από την αρχή του 2018 με τις μετοχές των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών της UniCredit και της Intesa, να καταγράφουν απώλειες κατά 30 και 23% αντίστοιχα.
Οι παραχωρήσεις της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019, σε συνδυασμό με μια στροφή προς το δυνητικό έλλειμμα του στόχου της Γαλλίας το επόμενο έτος, μπορεί να είναι ο καταλύτης που χρειάζονται οι ιταλικές τράπεζες για να ανακτήσουν την εύνοια των επενδυτών.



Ενώ ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι φτηνός,  ακόμα η τάση ότι είναι πιθανό να υπάρξει «bull market» στις τραπεζικές μετοχές είναι  αντιφατική.
Η Deutsche Bank σε ανάλυσή της προβλέπουν 15% υψηλότερη απόδοση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, καθώς ο PMI της ζώνης του ευρώ βελτιώνονται και οι αποδόσεις των Bund αυξάνονται.
Ωστόσο, αφού ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της ζώνης του ευρώ επιδεινώνονται, το 2019 δεν είναι πιθανό να ξεκινήσει με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης