Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EBA: Οι βασικοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2019

EBA: Οι βασικοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2019
Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με την ΕΒΑ
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους κατά το επόμενο έτος, αναφέρει σε έκθεσή της (Risk Assessment of the European Banking System) η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA), υπογραμμίζοντας την πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες (πχ Ιταλία), τον αυξανόμενο προστατευτισμό, το επικείμενο Brexit αλλά και τις αρνητικές εξελίξεις σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες.
Η ΕΒΑ αναφέρει ότι η οικονομία της ΕΕ συνέχισε να επωφελείται από τις συνολικά υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης το 2018, παρά την ανακοίνωση της σταδιακής απόσυρσης των νομισματικών κινήτρων στις περισσότερες χώρες.
Η βελτίωση των ισολογισμών των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών και τις θετικές εξελίξεις στις αγορές εργασίας, ενίσχυσε την ιδιωτική κατανάλωση και αύξησε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στην ΕΕ στηρίχθηκε κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Image 

Από την άλλη πλευρά, οι καθαρές εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκαν σε πολλές μεγάλες προηγμένες οικονομίες στην Ευρώπη, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο επιβάρυναν την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη.
Image
Οι συνθήκες της αγοράς κρατικών ομολόγων παρέμειναν ασταθείς κατά το τρέχον έτος, με τα spreads για την Ιταλία να αυξάνονται εν μέσω πολιτικών εντάσεων.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επίσης επηρεαστεί, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ συνέχισε να επωφελείται από τις θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντικατοπτρίστηκαν επίσης στην αύξηση των δανείων.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της ΕΕ παρέμειναν σταθερά μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιουνίου 2018, σε αντίθεση με την πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια.

Image 

Τα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 6%, κυρίως λόγω των ανοιγμάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (+8%), ενώ, κατά την ίδια περίοδο, τα δάνεια και οι χορηγήσεις σε νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3%.
Image
«Από τον Ιούνιο του 2017, οι δείκτες CET1 αυξήθηκαν ελαφρά, στον μέσο όρο του 14,5% από 14,5% ένα χρόνο νωρίτερα, παρά τα αυξανόμενα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (RWA) κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα.
Η σύνθεση του κεφαλαίου κινείται προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης εξάρτησης από τα διανεμόμενα κέρδη και τα λοιπά αποθεματικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν από κοινού το 70% περίπου του συνόλου των κοινών μετοχών.
Η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε περαιτέρω.

Image 

Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών της ΕΕ μειώθηκε από 4,4% τον Ιούνιο του 2017, σε 3,6% τον Ιούνιο του 2018.
Οι πωλήσεις NPLs συνέβαλαν σημαντικά σε αυτές τις μειώσεις.
Image

Image 

Η κερδοφορία ουσιαστικά δεν άλλαξε από πέρυσι, με μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) 7,2% από τον Ιούνιο του 2018.
Η αποτελεσματικότητα στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ δεν βελτιώθηκε.
Image
Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν από τον Ιούνιο του 2017 κατά περίπου 3%, ενώ η χρηματοδότηση από την αγορά μειώθηκε ελαφρά.
Οι επιχειρησιακοί κίνδυνοι στις τράπεζες της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν», σχολιάζεται.

Image  
Image 
Image

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης