Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» το Ηνωμένο Βασίλειο, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» το Ηνωμένο Βασίλειο, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις του Ην. Βασιλείου από τη DBRS Ratings
Σε «ΑΑΑ» (ανώτατη) και R-1 (high) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -αντίστοιχα- του Ηνωμένου Βασιλείου η DBRS Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend).
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, οι κίνδυνοι που απορρέουν από το Brexit παραμένουν σημαντικοί και το τοπίο γύρω από τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ παραμένει θολό.
Ωστόσο, μια σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε μια μη-συμφωνία.
«Η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μπορούσε να αναβληθεί με τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ή να αποσυρθεί μονομερώς από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνεπώς, η DBRS παραμένει πιστή στην άποψη ότι η πιθανότητα ενός σκληρού Brexit είναι χαμηλή.
Αναγνωρίζει κάποιο βαθμό κινδύνου σε αυτό το τέτοιο σενάριο, αλλά αναμένει μια γενικά κατάλληλη και έγκαιρη πολιτική απάντηση από το Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιαδήποτε προκύπτουσα οικονομική ή χρηματοπιστωτική αναταραχή.
Μέχρι στιγμής, οι βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας, παρά την αβεβαιότητα γύρω από την Brexit. (…)
Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σχεδόν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 4%.
Τα ισχυρότερα φορολογικά έσοδα και οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια και πληρωμές τόκων, έχουν επιταχύνει τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Οι αξιολογήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζουν το μέγεθος, την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη νομισματική πολιτική.
Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επιβλέπει ένα από τα κύρια νομίσματα στον κόσμο.
Αυτό διευκολύνει το χαμηλό κόστος δανεισμού σε τοπικό νόμισμα σε ένα ευρύ φάσμα προθεσμιών λήξης, ακόμη και σε περιόδους αποστροφής κινδύνου από επενδυτές.
Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποστούν υπό πίεση από έναν ή συνδυασμό των ακόλουθων παραγόντων
(1) σημαντική αύξηση της πιθανότητας διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου
(2) ένα αποτέλεσμα του Brexit που μειώνει ουσιαστικά την οικονομική ανθεκτικότητα και υποβαθμίζει την ευελιξία της κυβέρνησης όσον αφορά τη χρηματοδότηση του χρέους
(3) οικονομικές και χρηματοοικονομικές διαταραχές που υπονομεύουν τα θεμελιώδη στοιχεία του τραπεζικού τομέα ή τη δημοσιονομική θέση της χώρας.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται σε 12% και 1,4% τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, έναντι 2% πέρυσι.
Το χρέος θα υποχωρήσει σε 83,7% και 82,2% τη διετία, από 85,6% το 2017.
Τέλος, η οικονομική ανάπτυξη του νησιού υπολογίζεται στο 1,3% και 1,6% το 2018 και 2019, αντίστοιχα, από 1,7% πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης