Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α+» η Ιρλανδία, σταθερό το outlook - Στο 7,3% η ανάπτυξη το 2018

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α+» η Ιρλανδία, σταθερό το outlook - Στο 7,3% η ανάπτυξη το 2018
Δεν μεταβάλλει τις αξιολογήσεις της Ιρλανδίας η Fitch Ratings
Σε «Α+» διατήρηση την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για την Ιρλανδία η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλλει τις σταθερές προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από ισχυρούς θεσμούς και μια πλούσια, ευέλικτη οικονομία με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αυτοί οι παράγοντες αντισταθμίζονται από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και τις εξωτερικές ευπάθειες.
Κατά την άποψη της Fitch, η εντατικοποίηση των πολιτικών διαιρέσεων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο για τις πτυχές της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ όσο και για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, εμπόδισε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων του Brexit και αύξησε την πιθανότητα ενός σκληρού Brexit.
«Αυτό δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους μείωσης των μακροοικονομικών εξελίξεων στην Ιρλανδία, παρά τις αντίθετες προοπτικές ανάπτυξης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των εισαγωγών και περίπου το 15% των εξαγωγών».
Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους ανήλθε σε 7,4%, σε ετήσια βάση.
Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης διαμορφώθηκε στο 3,1%, ενώ η αύξηση της απασχόλησης ήταν κατά μέσο όρο 3,1% σε ετήσια βάση για την ίδια περίοδο.
Η ανεργία μειώθηκε από 6% τον Ιανουάριο, σε 5,3% τον Νοέμβριο 2018.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ταχεία ανάπτυξη 7,3% το 2018, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2020.
«Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ασκεί πιέσεις προς τα πάνω στους μισθούς και την ανταγωνιστικότητα στο πλαίσιο μιας αυστηρότερης αγοράς εργασίας.
Ο ρυθμός αύξησης ήταν κατά μέσο όρο μόλις 0,9% ετησίως κατά την πενταετία έως το 2017, αλλά κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 ανήλθε σε 3%.
Αντιμετωπίζοντας τον αντίκτυπο της αύξησης των μισθών στην ανταγωνιστικότητα, οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν περιορισμένες».
Η Fitch αναμένει ισορροπημένο προϋπολογισμό φέτος, με πλεόνασμα της τάξεως του 0,1% τη διετία 2019-2020.
Η πρόβλεψη για το ποσοστό του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, κάνει λόγο για 64,1% το 2018 και 58,4% το 2020, από 68,4% στο τέλος του περασμένου έτους.
Ο οίκος εκτιμά ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ανέλθει σε 12,1% για το 2018, για να μειωθεί στο 10% έως το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης