Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας με την Κομισιόν – Θετική υποδοχή του νέου προϋπολογισμού από τους οίκους

tags :
Ιταλία: Ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας με την Κομισιόν – Θετική υποδοχή του νέου προϋπολογισμού από τους οίκους
Η καλή υποδοχή στον αναθεωρημένο ιταλικό προϋπολογισμό από τους οίκους αξιολόγησης διατηρεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο τις αποδόσεις των ομολόγων
Από τα τάρταρα λίγο πριν την κορυφή μοιάζει να βρίσκεται η Ιταλία, καθώς κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες ευελπιστούν ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Κομισιόν πιθανώς και εντός του Σαββατοκύριακου (15-16/12).
Την ίδια ώρα κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τη νέα πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα το 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ έναντι 2,4% που ήταν η αρχική πρόθεση της Ρώμης.
Μάλιστα οι οίκοι αξιολόγησης σπεύδουν να τονίσουν ότι ο νέος στόχος ελλείμματος αποτελεί μία πολύ καλή είδηση για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό NPLs στους ισολογισμούς τους, αν και ο ρυθμός μειώσής τους είναι σαφώς πολύ καλύτερος από τον αντίστοιχο που ισχύει για τις ελληνικές.
Η θετική στάση των οίκων αξιολόγησης σαφώς βοηθά την Ιταλία να διατηρήσει εντός περιορισμένης και αρκετά διαχειρίσιμης κλίμακας τις αποδόσεις των ομολόγων της και να μην υπάρξει έτσι περαιτέρω πίεση για το ήδη υπέρογκο χρέος της χώρας.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο ιταλικός Τύπος σπεύδει να υποστηρίξει ότι τα μεγέθη που χωρίζουν Κομισιόν και Ιταλία δεν είναι αμελητέα, καθώς για κάποιους οικονομικούς αναλυτές φθάνουν στα τέσσερα δισ. ευρώ, ποσό το οποίο για να βρεθεί θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε αρκετές δαπάνες.

Conte: Κοντά σε συμφωνία με Κομισιόν – Δεν θα μειώσουμε κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις

Ο πρώτος που εξέφρασε την αισιοδοξία του για πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, μετά από μπαράζ επαφών που είχε το διήμερο 13-14/12 στις Βρυξέλες, περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες,  ο Conte εξέφρασε την παραπάνω αισιοδοξία, φροντίζοντας, πάντως, να προσθέσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του στόχου για το έλλειμμα χαμηλότερα από το 2,04% του ΑΕΠ, εάν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές και συντάξεις.
Αναφερόμενος στο χρέος της Ιταλίας ο Conte εκτίμησε ότι την επόμενη 3ετία θα είναι «υπό έλεγχο», ενώ προσέθεσε ότι στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα από το 1,5% του ΑΕΠ.

Αγκάθι το ιταλικό χρέος  

Το ιταλικό χρέος βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, καθιστώντας το πρόβλημα των διαφωνιών για το έλλειμμα το ελάχιστο που μπορεί να απασχολεί τις Βρυξέλλες για την ώρα.
Καθώς το ιταλικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, οι επενδυτές θα πρέπει πλέον να έχουν λίγη εμπιστοσύνη για το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.
Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα είναι ότι οι traders και οι επενδυτές κρατούν τα μάτια τους κολλημένα στο στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος - κάτι που μοιάζει να μην έχει νόημα, εξαιτίας των υπερβολικά αισιόδοξων προβλέψεων ανάπτυξης της ιταλικής κυβέρνησης.
Το πραγματικό πρόβλημα εκτός ελέγχου, τονίζει μερίδα των αναλυτών.

Όταν η ιταλική ανάπτυξη δεν ανταποκριθεί σε αυτό που η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα είναι το επόμενο έτος, αναμένεται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού να παρουσιάσει μια έντονη διαφορά σε αυτό που θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και όταν συμβεί αυτό, αναμένεται ότι τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία και το ευρώ θα πληγούν άσχημα, λόγω της διαπίστωσης ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται.

DPRS: Αναβάθμιση εννέα ιταλικών τραπεζών

Στην αναβάθμιση (κατά μία βαθμίδα) της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για εννέα (9) ιταλικές τράπεζες προχώρησε η DBRS Ratings, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την καλύτερη εποπτεία από την ΕΕ και την πρόοδο στη μείωση των NPLs.
Η δράση αφορά στις Banca Akros, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banca Popolare dell’Alto Adige - Volksbank, Banca Sella Holding, Banca Sella, Banco BPM, Credito Valtellinese, Iccrea Banca και Unione di Banche Italiane SpA.
Ανεπηρέαστες έμειναν οι αξιολογήσεις της Intesa Sanpaolo -BBB (high)/R-1 (low), σταθερό trend.  


Scope: Θετικός για τις ιταλικές τράπεζες ο νέος προϋπολογισμός

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός -έπειτα από διαπραγμάτευση Ρώμης και Βρυξελλών- που προτείνει έλλειμμα της τάξεως του 2,04% αντί για 2,4%, αποτελεί θετική εξέλιξη για τις ιταλικές τράπεζες, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας γίνονται ήδη αντιληπτές τόσο στον τραπεζικό κλάδο, όσο και για το σύνολο της οικονομίας, επισημαίνεται.
«Το παρατεταμένο αρνητικό κλίμα για την ιταλική κυβέρνηση αποτυπώνεται στο υψηλότερο κόστος έκδοσης ομολόγων για τις ιταλικές τράπεζες.
Επειδή οι ιταλικές τράπεζες παρουσιάζουν σχετικά μικρή χρήση της χονδρικής χρηματοδότησης, οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες.
Η έκταση των ζητημάτων πρόσβασης στην αγορά έγινε εμφανής στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η UniCredit κατέβαλε κουπόνι 7,83% για SNP ύψους 3 δισ. δολαρίων», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης