Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Δεν θα δούμε φιλικά καμία παρενόχληση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Δεν θα δούμε φιλικά καμία παρενόχληση στην Κυπριακή ΑΟΖ
Η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί μειοψηφία του ενός, το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να μην δημιουργεί εμπόδια στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, απευθύνει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wess Mitchell.
Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο Αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί "μειοψηφία του ενός", καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της με δίκαιο τρόπο.
Αποσαφηνίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα δουν φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά αν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία.
Ο Mitchell προσθέτει ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί πολύ στενά τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά το ότι συνέβη με την ΕΝΙ. Επιπλέον τονίζει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευτεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων.
Ο Αμερικανός υπουργός περιγράφει την Ελλάδα ως "εξέχουσα" χώρα στην αμερικανική στρατηγική σκέψη, ενώ την χαρακτηρίζει ως την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην περιφέρεια από την Πολωνία ως το Ισραήλ .
Τέλος ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η επίτευξη της μπορεί να τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.
Οπως τονίζει ο αμερικανός αξιωματούχος "ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι να γράψουν ή να σφραγίσουν αυτή τη συμφωνία αλλά αφού οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή και δείχνουν τη βούληση, και νομίζω και οι λαοί έδειξαν τη βούλησή τους, να σταθεροποιήσουν την περιοχή και να δουν τις χώρες των Βαλκανίων να κινούνται προς τη Δύση, φυσικά θα έχουμε υποστηρικτική στάση". 

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS