Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με τον φόβο της Κίνας, η Γερμανία μειώνει στο 10% το όριο για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων σε επιχειρήσεις

Με τον φόβο της Κίνας, η Γερμανία μειώνει στο 10% το όριο για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων σε επιχειρήσεις
Aυξανόμενη ανησυχία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία από Κινέζους επενδυτές
Το Βερολίνο σχεδιάζει να μειώσει στο 10% το κατώτατο όριο το οποίο έχει θεσπιστεί για την  επιβολή ελέγχων σε γερμανικές επιχειρήσεις, που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και κινούν το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών - κυρίως κινεζικών- για επενδύσεις, όπως αναφέρει η Handelsblatt.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί χρονικά την αυξανόμενη ανησυχία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία από Κινέζους επενδυτές, που αγοράζουν μετοχές σε στρατηγικά σημαντικές εταιρείες, αποκτώντας πρόσβαση σε πολύτιμη τεχνογνωσία και εσωτερική γνώση.
Η εξαγορά της εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea το 2016 προκάλεσε αίσθηση στη Γερμανία.
Επίσης αίσθηση αλλά και ανησυχίες προκάλεσε η εξαγορά ποσοστού 9,7% της  Daimler από την κινεζική Geely.
Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε ότι το όριο ενεργοποίησης των ελέγχων της συμμετοχής σε εταιρείες  σχετικούς με την εθνική ασφάλεια θα πρέπει να μειωθεί από το σημερινό 25%, ανέφερε η Handelsblatt επικαλούμενη σχετικό νομοσχέδιο.
Σε συνέντευξή του στο Reuters την Παρασκευή (14/12), ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier δήλωσε ότι, επιβάλλονται οι αλλαγές στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι συνέπειες για την ασφάλεια των επενδύσεων από μια ολοένα και πιο δυναμική Κίνα δεν προκαλεί όμως ανησυχία μόνο στη Γερμανία αλλά σε ολόκληρη τη δύση.
Οι ΗΠΑ προτρέπουν τις ευρωπαϊκές χώρες να μην προμηθεύονται τηλεπικοινωνιακές υποδομές από την Huawei, επειδή ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν τεχνολογία προσιτή στο κινεζικό κράτος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης