Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία μειώνει το δημόσιο χρέος κατά 0,9 δισ.ευρώ για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία

Η Φινλανδία μειώνει το δημόσιο χρέος κατά 0,9 δισ.ευρώ για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία
Το δημόσιο χρέος αναμενόταν να αυξηθεί το 2018 κατά 1,3 δισ. ευρώ
Η Φινλανδία ακύρωσε προγραμματισμένες δημοπρασίες ομολόγων για το υπόλοιπο του έτους και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απομείωσης του δημοσίου χρέους για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ανακοίνωσε σήμερα (16/12/2018) το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Το δημόσιο χρέος αναμενόταν να αυξηθεί το 2018 κατά 1,3 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με την επικαιροποίηση των φινλανδικών αρχών θα μειωθεί κατά 0,9 δισ. ευρώ στα 104,9 δισ.
«Η Φινλανδία θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της για πρώτη φορά σε 10 χρόνια.
Αυτή η στροφή είναι ένα σημαντικό πράγμα στον ψυχολογικό τομέα», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών Petteri Orpo στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία δεν πρέπει να επιβραδυνθεί», πρόσθεσε.
Η μείωση του χρέους οφείλεται σε πολλά πράγματα, όπως η αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, οι πληρωμές προς το κράτος από την Finnish Export Credit Agency και οι πωλήσεις μετοχών κρατικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου.
Το επόμενο έτος, ωστόσο, το χρέος αναμένεται να αυξηθεί και πάλι κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Εξάλλου το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανά ΑΕΠ μειώθηκε πρόσφατα κάτω από το 60%, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο δείκτης φαίνεται να αυξάνεται και πάλι στο μέλλον λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Τη δεκαετία που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οικονομία της Φινλανδίας δοκιμάστηκε εξαιτίας μιας σειράς εξωτερικών και εσωτερικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Nokia και της ύφεσης στη γειτονική Ρωσία.
Η οικονομία της, όμως ανέκαμψε και αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3% το 2018.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης