Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγοραστός (ΕΝΠΕ): Όσο ισχυρότερες οι Περιφέρειες, τόσο ισχυρότερος ο πολίτης

Αγοραστός (ΕΝΠΕ): Όσο ισχυρότερες οι Περιφέρειες, τόσο ισχυρότερος ο πολίτης
«Στην Ελλάδα δεν αρκούν από μόνες τους οι – όποιες – αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο», τονίζει ο Κ. Αγοραστός
«Να συμβαδίσουμε ως χώρα με την εποχή μας, με τον 21ο αιώνα που έχει χαρακτηρισθεί ο αιώνας της Αυτοδιοίκησης», ζητεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη που παραχώρησε του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εν όψει του 6ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο στα Γιάννενα.
Η Ελλάδα οφείλει «να συγχρονισθεί με όσα ισχύουν στις ώριμες Δημοκρατίες και τα προηγμένα οικονομικά κράτη, στα οποία το κεντρικό κράτος περιορίζεται στο στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του (όπως εθνική άμυνα και φορολογία) και οι υπόλοιπες αρμοδιότητες ασκούνται από την Αυτοδιοίκηση όλων των επιπέδων», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
«Όσο ισχυρότερες οι Περιφέρειες, τόσο ισχυρότεροι οι πολίτες» τονίζει ο κ. Αγοραστός, ενώ αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Περιφέρειες τα προηγούμενα χρόνια για να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι και θέσεις εργασίας αλλά και τους «νέους δρόμους» που άνοιξαν τα οκτώ χρόνια του θεσμού.
Κληθείς να απαντήσει στο ποια θα είναι για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τις νέες ηγεσίες που θα εκλεγούν στις Περιφέρειες, η «επόμενη μέρα» των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «έχοντας νοικοκυρεμένα οικονομικά, χωρίς χρέη, οι Περιφέρειες έρχονται στη νέα προγραμματική περίοδο για να δώσουν νέες απαντήσεις στα προβλήματα, τα αιτήματα και τα δίκαια «θέλω» της κοινωνίας.
Με νέες δομές, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και με βέλτιστη αξιοποίηση των υπαρχόντων, με καινοτόμες δράσεις, με τολμηρές πρωτοβουλίες».
Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Αγοραστός επισημαίνει τις προτάσεις της ΕΝΠΕ και παράλληλα, σημειώνει ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση. «Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι το κεντρικό κράτος – τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και η γραφειοκρατία – ν’ αναμετρηθεί με τον εαυτό του», τονίζει.
«Στην Ελλάδα δεν αρκούν από μόνες τους οι – όποιες – αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο», όπως σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά το 6ο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με τίτλο «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – νέες δομές, νέες απαντήσεις, σταθερή αξία», που ξεκινά αύριο, Δευτέρα 17/12, στα Ιωάννινα, ο ίδιος αναφέρει ότι στο επίκεντρο αυτού  είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.
 «Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικός θεσμός καθώς κάθε πτυχή του έργου και της αποστολής της αφορά την καθημερινότητα κάθε οικογένειας.
Συνεπώς, όσο ισχυρότερη η Περιφέρεια, τόσο ισχυρότερος ο πολίτης.
Η δύναμη των Περιφερειών είναι δύναμη των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης