Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Ιταλίας - Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 - Η Ευρωζώνη αποδέχεται έλλειμμα 2,04% του ΑΕΠ

tags :
Συμφωνία Ιταλίας - Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 - Η Ευρωζώνη αποδέχεται έλλειμμα 2,04% του ΑΕΠ
Εικόνα σύμπνοιας στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης - Συνεδριάζει την Τετάρτη 19/12 το Ecofin
(upd3) Σε συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν Ιταλία και Κομισιόν, με την Επιτροπή να αποδέχεται τον στόχο για έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ για το 2019, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, το οποίο επικαλείται πηγές από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte.
Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ο κ. Conte  μίλησε τηλεφωνικά με τους επιτρόπους Dombrovsksis και Moscovici και όπως όλα υποδεικνύουν η Ευρωζώνη έχει δεχθεί τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας, ενώ παράλληλα δεν ζητά από τη Ρώμη να προχωρήσει σε άρση ορισμένων σημαντικών μέτρων στήριξης των χαμηλότερων εισοδηματικά τάξεων.
Πάντως η ίδια η Κομισιόν δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ανάλογο, πάντως, δημοσίευμα υπάρχει και στο Reuters, με το πρακτορείο να προσθέτει ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί επισήμως αύριο 19/12 στις Βρυξέλλες.
Άλλωστε εξ αρχής υπήρχε μία διάχυτη αισιοδοξία ότι μετά τις αποφάσεις που έλαβε αργά το βράδυ της Κυριακής 16/12 η ιταλική κυβέρνηση για περικοπές ύψους περίπου 4 δις ευρώ από το νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό της για το 2019, θα υπήρχε συμφωνία με την Κομισιόν και θα αποφεύγονταν οι κυρώσεις κατά της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να μην έχει πειστεί από την αξιοπιστία της αποτελεσματικότητας των μέτρων εξοικονόμησης ύψους 3,5 δις ευρώ που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι επιφυλάξεις της Κομισιόν για το κατά πόσο είναι αξιόπιστα τα μέτρα, αφορούν περικοπές ύψους 2 δις ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «διχασμένη» για το εάν πρέπει ή όχι να προχωρήσει σε κυρώσεις και στην έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
Αν και πρόκειται για μια εκτίμηση μάλλον «τραβηγμένη», αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πριν από μερικές ημέρες η διαφορά Ρώμης – Βρυξελλών ήταν στα 4 με 4,5 δις ευρώ καθώς και ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει δείξει διάθεση υποχώρησης έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία και να αποφευχθούν οι κυρώσεις, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει η αντιπαράθεση να συνεχιστεί.
Αυτό το μήνυμα άλλωστε έστειλε με σημερινές του δηλώσεις ο Luigi Di Maio, ο οποίος επανέλαβε πως η Ιταλία έκανε ότι μπορούσε όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ρώμη δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και η Corriere della Sera, η οποία υποστηρίζει πως αν και οριακά εντός του χρονοδιαγράμματος δεδομένου ότι αύριο Τετάρτη 19/12 συνεδριάζει το Ecofin, το οποίο και θα αποφασίσει τι θα συμβεί με τις κυρώσεις κατά της Ιταλίας, η ιταλική κυβέρνηση δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να πείσει την Κομισιόν και να παρουσιάσει μια πρόταση που να βάζει τέλος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Πάντως και η Corriere μεταφέρει ένα κλίμα δυσαρέσκειας στην Κομισιόν, η οποία εμφανίζεται ενοχλημένη από την υποψία που φέρει την Ιταλία να θέλει να εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες της ΕΕ με το Brexit καθώς και την υπέρβαση του ελλείμματος από τη Γαλλία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των «κίτρινων γιλέκων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο Valdis Dombrovskis μετέφερε τις αντιδράσεις των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio να εξοικονομήσουν άλλα 2,5 με 3 δις ευρώ προκειμένου να μην πέσει το έλλειμμα κάτω από το 2,04%.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 17/12 η ιταλική κυβέρνηση έστειλε τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019 στην Κομισιόν.
Στον προϋπολογισμό παραμένει αναλλοίωτος ο στόχος για έλλειμμα στο 2,04%, αν και προβλέπονται μέτρα εξοικονόμησης περίπου 3,5 δις ευρώ σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι κυρώσεις από την Κομισιόν.
Εκπρόσωπος της Lega επεσήμανε ότι εντός της κυβέρνησης έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους αριθμούς και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού ενώ από την πλευρά των Βρυξελλών διαμηνύεται ότι ο διάλογος με την ιταλική κυβέρνηση συνεχίζεται και ότι τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων.

Κομισιόν: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την Ιταλία - Αύριο (19/12) οι αποφάσεις

Αξιωματούχος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ο διάλογος με την ιταλική κυβέρνηση συνεχίζεται
Στο στρατόπεδο της Κομισιόν βρίσκεται πλέον το μπαλάκι όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται αύριο (19/12/2018) κατά τη συνεδρίαση του Ecofin.
«Συνεχίζεται ο διάλογος με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό» επεσήμανε αξιωματούχος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι «το επόμενο βήμα εναπόκειται στην Κομισιόν».
Πάντως, ο αξιωματούχος τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Moscovici: Εργάζομαι νύχτα - μέρα για να αποφευχθούν οι κυρώσεις

Λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας αναζητά η Κομισιόν, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.
«Δουλεύω σκληρά, σχεδόν νυχθημερόν ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις και στην Ιταλία επίσης», υπογράμμισε ο Moscovici.
«Εργαζόμαστε ασταμάτητα και υπάρχει διάλογος ώστε η Ιταλία να εφαρμόσει τις πολιτικές που επιθυμεί, σεβόμενη παράλληλα τους κανόνες», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
"Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με θετική διάθεση επειδή στην πράξη όχι μόνον δεν μου αρέσουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά ούτε η αδικία", σημείωσε, διαψεύδοντας ότι η Γαλλία χαίρει ευνοϊκής μεταχείρισης ενώ προβλέπει έλλειμμα 3,2% το 2019, ενώ αυτό της Ιταλίας ανέρχεται σε 2,04%.

Συμφωνία στην ιταλική κυβέρνηση

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Κυριακής 16/12 και ύστερα από 4 ώρες συνομιλιών ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte και οι δύο αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 και συγκεκριμένα για τα επιπλέον ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν έτσι ώστε να υπάρξει μια τελική συμφωνία με την Κομισιόν και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ιταλίας.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, αν και ο στόχος του 2,04% για το έλλειμμα του 2019 δεν αλλάζει, αυξάνεται κατά  4 δις ευρώ  η εξοικονόμηση των ποσών που προορίζονταν για τις δύο μεγάλες βασικές προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, αυτές που αφορούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών.
Συγκεκριμένα, Salvini και Di Maio συμφώνησαν να εξοικονομηθούν 2 δις ευρώ από κάθε μια από τις δύο αυτές κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που είχαν υποσχεθεί στους Ιταλούς πολίτες.
Σύμφωνα με τη La Stampa, αν και αρχικά είχαν προϋπολογιστεί 16 δις ευρώ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών (9 δις ευρώ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και 6,7 δις ευρώ για το εισόδημα των πολιτών), πλέον το διαθέσιμο ποσό είναι 11,8 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δις ευρώ προορίζονται για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα 7,1 δις ευρώ για το εισόδημα των πολιτών.
Παρά το «ψαλίδι» αυτό, η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να σημειώσει πως δεν αλλάζει ούτε ο αριθμός των δικαιούχων ούτε το ύψος των 780 ευρώ για το εισόδημα των πολιτών.
Σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έκανε λόγο για απόλυτη συμφωνία Conte με τους Salvini, Di Maio για τον προϋπολογισμό.
Παρών στη συνάντηση και ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, ο οποίος ήταν αυτός που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν ύστερα από τη συνάντηση Juncker – Conte στις Βρυξέλλες, όπου και παρουσιάστηκε η νέα πρόταση της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019.
Μάλιστα, τα ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν μια εικόνα απόλυτης σύμπνοιας καθώς στο τραπέζι μπήκαν και όλα εκείνα τα μέτρα που είχαν προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα η φορολογία των αυτοκινήτων, για τα οποία και βρέθηκαν, όπως αναφέρεται, «σολομώντειες λύσεις»

Di Maio: Η πιο σημαντική στιγμή από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου – Salvini: Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Για την πιο σημαντική στιγμή από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio αναφερόμενος στη συμφωνία που υπήρξε χθες ενώ από την πλευρά του ο Matteo Salvini υπογράμμισε πως «όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση θα τηρηθούν».
«Αυτός ο προϋπολογισμός θα αποτελέσει την αρχή της ρήξης με το παρελθόν.
Ο προϋπολογισμός έχει προβλέψεις για τη μη αύξηση του ΦΠΑ, για την αύξηση των κατώτερων συντάξεων και των συντάξεων αναπηρίας, για λιγότερους φόρους.
Μέσα σε αυτόν υπάρχει οτιδήποτε χρειαζόμαστε για να εφαρμόσουμε αυτήν την αλλαγή πορείας, την οποία οι Ιταλοί μας ζήτησαν με την ψήφο τους στις εκλογές του περασμένου Μαΐου» είπε ο Di Maio.
«Είμαι ένας άνθρωπος που τηρεί το λόγο του.
Θα κάνω τα πάντα για να τηρήσω μια προς μια τις δεσμεύσεις που ανέλαβα με το κυβερνητικό συμβόλαιο» τόνισε ο Salvini, ο οποίος δεν παρέλειψε να εξαπολύσει και τα πυρά του προς την ΕΕ: «τις επόμενες ώρες θα δούμε εάν οι Βρυξέλλες θέλουν να οικοδομήσουν σεβασμό ή αν αντίθετα θα κυριαρχήσει η προκατάληψη απέναντι σε μια απρόβλεπτη κυβέρνηση».

Reuters: Στο 1% υποβαθμίζει η ιταλική κυβέρνηση την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2019

Η ιταλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους, στο 1% έναντι 1,5%, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, εν μέσω συζητήσεων Ρώμης-Βρυξελλών για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό (με έλλειμμα 2,04%).
Μεταξύ άλλων σχετικών προβλέψεων, το παραπάνω ποσοστό ταυτίζεται με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Όπως αναφερόταν στην έκθεση του Ταμείου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ιταλία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1% το 2019 και 0,9% το 2020.
«Χώρες με σημαντικά ευάλωτα σημεία -όπως η Ιταλία- πρέπει να θέσουν σε προτεραιότητα τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους» τονίζει το ΔΝΤ και επισημαίνει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η Ιταλία δεν θα πετύχει οικονομική ανάπτυξη μέσω των δημοσιονομικών μέτρων.
Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» αναφέρεται στην έκθεση.
Επίσης, το ΔΝΤ τονίζει ότι η Ιταλία πρέπει να επιδείξει προθυμία να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα, ενώ προειδοποιεί ότι «η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της Ιταλίας διότι η αντίδραση της αγοράς δεν θα είναι θετική».
«Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταγράψει άλμα σε υψηλά 4 ετών, αρχικά λόγω των δυσκολιών στον σχηματισμό κυβέρνησης και πλέον λόγω της αβεβαιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική.
Μέχρι στιγμής, η μετάδοση της κρίσης σε άλλες αγορές είναι περιορισμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται λόγω της αβεβαιότητας να υπάρξει μετάδοση μελλοντικά, ειδικά για τις χώρες με αδύναμα μακροοικονομικά θεμελιώδη», τονίζει το ΔΝΤ.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση στην αντιπαράθεση της με την Κομισιόν επί του προϋπολογισμού για το 2019, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις κάνει λόγο για έλλειμμα 2,9% το 2019 και εκτόξευση άνω του 3% στο 3,1% το 2020.
Όσον αφορά το ΑΕΠ, η Κομισιόν προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη έναντι των εκτιμήσεων της ιταλικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, για το 2018 η ΕΕ προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 1,1%, από 1,2% που προβλέπει η Ρώμη.
Για το 2019 αναμένεται ανάπτυξη 1,2% από 1,5% που αναμένει η ιταλική κυβέρνηση και για το 2020 κατά 1,3% από 1,6% που είναι η πρόβλεψη της Ρώμης.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 131%, λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης και των καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά στον αμερικανικό οίκο Fitch, αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 1% το 2018 και 2020 και 1,1% το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης