Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πάγωσε» η αγορά ομολόγων παγκοσμίως… για πρώτη φορά μετά από τον Νοέμβριο 2008

tags :
«Πάγωσε» η αγορά ομολόγων παγκοσμίως… για πρώτη φορά μετά από τον Νοέμβριο 2008
Οι ενδείξεις από τις αγορές τίτλων δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι αρνητικές
Η δραματική πτώση των τιμών των δανείων, η εκροή ρεκόρ των δανειακών κεφαλαίων και η γενική κατάρρευση του επενδυτικού κλίματος που έναν την εμφάνισή τους από την αρχή του Οκτωβρίου, φαίνεται ότι συνεχίζονται.
Οι ενδείξεις από τις αγορές τίτλων δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι αρνητικές.
Και αυτό φάνηκε και από τις Wells Fargo και Barclays που έκαναν το σπάνιο βήμα για τη διατήρηση ενός δανείου με μόχλευση ύψους 415 εκατ. δολ. στα βιβλία τους.
Οι δύο τράπεζες τώρα «σχεδιάζουν» να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο -δηλαδή, ελπίζουν ότι οι αποδόσεις που κυνηγούν να μειωθούν - προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιο δάνειο για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της Blackstone για την εξαγορά της Ulterra Drilling Technologies.
 


Ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες έχουν κρατήσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ανεπιθύμητους τίτλους, είναι επειδή είχαν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν το δάνειο ή αν δεν υπήρχε αρκετή ζήτηση από τους επενδυτές.
Η καθυστερημένη συναλλαγή σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τον κίνδυνο να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των δανείων, καθώς και οι δαπάνες που σχετίζονται με την κατοχή δανείων στα βιβλία τους.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στην Ευρώπη η αγορά φαίνεται να έχει ήδη παγώσει, καθώς τρία δάνεια έχουν διαλυθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Στο πνεύμα αυτό, η αλυσίδα κινηματογράφου Vue International απέσυρε μια πώληση δανείου ύψους 833 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η συμφωνία προοριζόταν κυρίως να αναχρηματοδοτήσει το υπάρχον χρέος.
Παράλληλα, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times το γεγονός ότι η αγορά ομολόγων junk - είτε σε δάνεια είτε σε ομόλογα - έχει παγώσει και ότι οι αμερικανικές πιστωτικές αγορές έχουν «σταματήσει» με τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων να αρνούνται να χρηματοδοτήσουν εξαγορές και επενδυτές.
 


Εν τω μεταξύ, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στην αγορά ομολόγων, όπου ούτε μία εταιρεία δανείστηκε χρήματα από την αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης ύψους 1,2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ αυτό το μήνα.
Εάν το πάγωμα συνεχίσει μέχρι το τέλος του μήνα, θα είναι ο πρώτος μήνας από τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με τους παρόχους δεδομένων Informa και Dealogic, που δεν θα υπάρχει ενιαίο ομολογιακό δάνειο υψηλής απόδοσης στην αγορά.
 


Μάλιστα, σημειώνεται ότι στην αγορά δανείων τουλάχιστον δύο συμφωνίες - συμπεριλαμβανομένου του δανείου γέφυρας Barclays / Wells - αναβλήθηκαν και θα μπορούσαν να είναι η πρώτη από πολλές συναλλαγές που έλαβαν χώρα στην αγορά φέτος, καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια και οι διαχειριστές των εξασφαλισμένων δανειακών υποχρεώσεων - ο μεγαλύτερος αγοραστής στον τομέα του δανεισμένου δανείου - περιμένουν την αβεβαιότητα.
Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία οδήγησε τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα.
Ωστόσο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες έχουν καταστεί αυστηρότερες, το υψηλό επίπεδο εταιρικής μόχλευσης έχει προκαλέσει ευρεία ανησυχία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών, των αναλυτών και των επενδυτών.
Έτσι, άλλες τράπεζες, όπως η Barclays, η Deutsche Bank, η UBS και η Wells Fargo, χρειάστηκε να κάνουν συμφωνίες, καθώς απλώς δεν μπορούσαν να βρουν αρκετούς αγοραστές ανεξάρτητα από το πόσο γενναιόδωρες ήταν οι παραχωρήσεις.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης