Διεθνή

Η ΕΚΤ "έριξε" 2,6 τρισ. στην οικονομία της ΕΕ αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ φτωχό

tags :
Η ΕΚΤ
Τέλος εποχής για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια και αγορές ενεργητικού 2,6 τρισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, το γνωστό σε όλους QE.
Αλλά το αίσθημα στην οικονομία κάθε άλλο παρά θετικό είναι.
Και αυτό διότι τα οικονομικά στοιχεία κάθε άλλο παρά ισχυρά εμφανίζονται.
Οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης είναι αδύναμοι, ενώ η ανεργία είναι στο 8%, δηλαδή διπλάσια από την ανεργία των ΗΠΑ και συγκρίσιμων οικονομιών.
 


Και αυτά τα στοιχεία εμφανίζονται όταν ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφτασε το 41% του ΑΕΠ (έναντι 21% της Fed), ενώ στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν περισσότερα από 900 δισεκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, ένα ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 5,1% των συνολικών δανείων σε σύγκριση με 1,5% στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία.
 


Παράλληλα, η πραγματική ζήτηση στη δευτερογενή αγορά για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης σε αυτές τις αποδόσεις, παραμένει χαμηλή, αφού κανένας επενδυτής δεν είναι πιθανό να αγοράσει κρατικά χρεόγραφα της ευρωζώνης σε αυτές τις αποδόσεις μόλις η ΕΚΤ αποχωρήσει.
 


Εντούτοις, η ΕΚΤ κατάφερε να κρατήσει το ευρώ ζωντανό.
Ο κίνδυνος διάλυσης έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.
Έτσι, το τέλος της QE της ΕΚΤ αφήνει την ευρωζώνη σε ασθενέστερη θέση από ό, τι το 2011.
Και ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί και η ΕΚΤ, με τον ισολογισμό της στο 41% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, έχει επίσης εξαντλήσει τα νομισματικά της εργαλεία.
Το τέλος της QE δεν δείχνει απλώς την αποτυχία της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά και την αποτυχία των οικονομικών πολιτικών των κυβερνήσεων.
Και όλα αυτά... λίγο πριν τη νέα κρίση...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης