Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Η «σχιζοφρενική» στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία

tags :
Strategic Culture: Η «σχιζοφρενική» στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία
Strategic Culture: Η «σχιζοφρενική» στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία
Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, το ΝΑΤΟ εργάστηκε για την οικοδόμηση μιας εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία, την ανάπτυξη διαλόγου και πρακτικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Η συνεργασία έχει ανασταλεί από το 2014 σε απάντηση της στρατιωτικής παρέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι πολιτικοί και στρατιωτικοί δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί.
Οι ανησυχίες για το συνεχιζόμενο αποσταθεροποιητικό πρότυπο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας και την επιθετική ρητορική ξεπερνούν την Ουκρανία.
Κανένα από αυτά - φυσικά - δεν είναι το λάθος του ΝΑΤΟ.
Αντίθετα το ΝΑΤΟ ανησυχεί.
Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας, ιδίως κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ, έχουν αυξηθεί και η συμπεριφορά της συνεχίζει να καθιστά το ευρω-ατλαντικό περιβάλλον ασφάλειας λιγότερο σταθερό και προβλέψιμο, ιδιαίτερα την πρακτική του να προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις,  να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, να εκτελεί μεγάλης κλίμακας εκπαίδευση και ασκήσεις παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο των συμμάχων.
Ως εκ τούτου, κατανοητά σωστά, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία για
1) τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην επικράτειά του,
2) πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στον διεθνή εναέριο χώρο,
3) την υποστήριξη των αποσχιστικών κινήσεων σε μέρη που δεν ανήκουν στη Γιουγκοσλαβία ή δεν βρίσκονται στη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική.
Υπάρχει μια εντυπωσιακή σχιζοφρένεια μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ: η Ρωσία είναι ταυτόχρονα τόσο αδύναμη που είναι «καταδικασμένη» και τόσο ισχυρή ώστε καταστρέφει το NATO.
Όμως, εκπληκτικά, η Ρωσία έχει γίνει πιο ισχυρή από ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης