Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πρωτοβουλία «Roots» του ΧΑ για ανάπτυξη επιχειρήσεων δεν συγκινεί τα στελέχη της αγοράς

Η πρωτοβουλία «Roots» του ΧΑ για ανάπτυξη επιχειρήσεων δεν συγκινεί τα στελέχη της αγοράς
Λείπουν οι επενδυτές που θα μπορούσαν να επενδύσουν στις καλές ιδέες και από την παρουσίαση του προγράμματος δεν προκύπτει ότι έχουν εξασφαλιστεί κεφάλαια
Θετική αλλά πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά και να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες είναι το σχόλιο στελεχών της αγοράς για την πρωτοβουλία «Roots» που παρουσίασε πριν λίγες μέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η πρωτοβουλία του ΧΑ σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στοχεύει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη διευκόλυνσή της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση, μέσω της κινητοποίησης του ευρύτερου οικοσυστήματος της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
Έχει ως στόχο να υποστηρίξει την καινοτομία και να βοηθήσει φιλόδοξους επιχειρηματίες να προετοιμαστούν για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους, διευκολύνοντας την μεταφορά γνώσης και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται στο site που έχει δημιουργηθεί, προσφέρει πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο εμπειρογνωμόνων, ευκαιρίες κατάρτισης και καθοδήγηση που θα επιτρέχει στις επιχειρήσεις να φτάσουν στο σημείο της επενδυτικής ετοιμότητας.
Σχολιάζοντας στο Bankingnews τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στελέχη της αγοράς ανέφεραν πως πρόκειται βέβαια για μία θετική πρωτοβουλία, αλλά που όμως δεν είναι σε θέση ακόμα να προσφέρει αυτό που θα ήθελαν οι επιχειρηματίες.
Δηλαδή γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια.
Το χρονικό διάστημα για την έγκριση του φακέλου, τονίζουν τα ίδια στελέχη, είναι από 1 μήνα έως 6 μήνες, και είναι υπερβολικά μεγάλο για μία επιχείρηση που έχει μία καλή ιδέα και δεν έχει το χρόνο να περιμένει.
Μάλιστα επιχειρηματίας κάνοντας παρέμβαση σε τραπεζικά στελέχη που ήταν στην εκδήλωση και ανέφεραν τα προϊόντα τους και τόνιζαν ότι χρηματοδοτούν επιχειρήσεις, είπε πως αυτό δεν συμβαίνει στη δική του επιχείρηση, αφού δεν τον χρηματοδοτούν οι τράπεζες.  
Και η πραγματικότητα είναι αυτή, ότι δηλαδή οι τράπεζες είναι εξαιρετικά προσεκτικές στις χορηγήσεις δανείων και επιλέγουν τις καλύτερες επιχειρήσεις, αποκλείοντας κάποιες καλές ιδέες.
Επίσης, υπάρχει μία πρόσβαση σε επενδυτές μέσω των συνεργασιών που έχουν προκύψει στο πρόγραμμα “Roots” αλλά δεν υπάρχουν ήδη έτοιμα κεφάλαια που θα μπορούσε ένας επιχειρηματίας να αντλήσει με την έγκριση του φακέλου του ή έστω κάποια ένδειξη ότι δεν θα χάσει απλά το χρόνο του.
Το θέμα για τα στελέχη της αγοράς είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και όχι η αδυναμία να φτάσουν κάποιες επιχειρήσεις να έχουν ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχέδια, εταιρική διακυβέρνηση για να επικοινωνήσουν την πρότασή τους σε επενδυτές.
Λείπουν οι επενδυτές και βάσει των όσων ακούστηκαν δεν προκύπτει από κάπου ότι υπάρχει ήδη μία δεξαμενή «έτοιμων επενδυτών».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης