Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απορρίφθηκε η λύση της ΤτΕ από την ΕΚΤ, προκρίνεται το Ιταλικό μοντέλο για τα NPLs των τραπεζών – Ενεργοποιείται Μάρτιο 2019

Απορρίφθηκε η λύση της ΤτΕ από την ΕΚΤ, προκρίνεται το Ιταλικό μοντέλο για τα NPLs των τραπεζών – Ενεργοποιείται Μάρτιο 2019
Πρακτικά η πρόταση της ΤτΕ προκαλεί συνολική κεφαλαιακή επιβάρυνση έως 12 δισεκ. ευρώ σε ένα τραπεζικό σύστημα που η κεφαλαιακή επάρκεια είναι ζητούμενο.
Το Ιταλικό μοντέλο προκρίνεται τελικώς για τα NPLs και NPEs των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, η πρόταση της ΤτΕ απορρίφθηκε ως σύνθετη και δύσκολα εφαρμόσιμη.
Με βάση τραπεζικές πηγές η ΕΚΤ και ο SSM ως εποπτικοί μηχανισμοί δεν θα ανακοινώσουν ότι απορρίπτουν την πρόταση της ΤτΕ με την οποία προφανώς συνεργάζονται.
Θα ανακοινώσουν ότι προκρίνεται η λύση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ως γνωστό προωθεί το ιταλικό μοντέλο.
Ο SSM έχει αναφέρει ότι η επιλογή είναι της ελληνικής κυβέρνησης η οποία μέσω του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την ΕΚΤ και τον SSM το τελικό μοντέλο λύση.
Το σχέδιο είναι το Ιταλικό μοντέλο να ενεργοποιηθεί προς τα τέλη Μαρτίου 2019.
Να σημειωθεί ότι ο Ε. Τσακαλώτος ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδος είχε αναφέρει στην ομιλία του στην Νέα Υόρκη ότι η λύση που θα προκιθεί θα πρέπει μεταξύ άλλων να είναι εφαρμόσιμη και να έχει δοκιμαστεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Το Ιταλικό μοντέλο έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία και Πορτογαλία.


Τι είναι το ιταλικό μοντέλο και τι περιλαμβάνει η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ιταλικό μοντέλο το οποίο έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία και Ισπανία – οπότε ίσως κακώς ονομάζεται ιταλικό μοντέλο – περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους
-Τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων και έκδοση τραπεζικών ομολόγων έως 6-7 δισεκ. ευρώ.
- Το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί τα τραπεζικά ομόλογα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
Με βάση το Ιταλικό μοντέλο για να μην θεωρηθεί κρατική βοήθεια θα πρέπει η αποτίμηση των NPLs να είναι σε αγοραίες αξίες.
Είναι πιθανό τα ομόλογα τα οποία καλύπτονται πλήρως από προβλέψεις να μην επιτρέψουν τιτλοποίηση πάνω από 14 με 15 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΤτΕ;
Η πρόταση της ΤτΕ περιλαμβάνει δημιουργία SPV εταιρίας ειδικού σκοπού όπου οι τράπεζες θα μεταφέρουν 40 δισεκ προβληματικά δάνεια και μαζί και έως 7,4 δισεκ. κεφάλαια τύπου DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Ωστόσο η βασική αδυναμία της πρόταση της ΤτΕ είναι ότι αφαιρεί κεφάλαια από τις τράπεζες – σε αντίθεση με την πρόταση της Eurobank που προσθέτει κεφάλαιο – και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα έλλειμμα κεφαλαίου 300 μονάδων επί της κεφαλαιακής τους επάρκειας που μεταφράζεται σε 4,8 με 5 δισεκ. κεφάλαια.
Πρακτικά η πρόταση της ΤτΕ προκαλεί συνολική κεφαλαιακή επιβάρυνση έως 12 δισεκ. ευρώ σε ένα τραπεζικό σύστημα που η κεφαλαιακή επάρκεια είναι ζητούμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης