Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αρκούδες εναντίον Ταύρων: Τι εκτιμούν για το 2019 και που στρέφουν την προσοχή τους οι επενδυτές

tags :
Αρκούδες εναντίον Ταύρων: Τι εκτιμούν για το 2019 και που στρέφουν την προσοχή τους οι επενδυτές
Από την ανάπτυξη των ΗΠΑ έως το Brexit «αρκούδες» και «ταύροι» καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για το 2019
Το 2019 θα είναι ένα έτος – τεστ για την παγκόσμια οικονομία, όπως εκτιμούν οι κορυφαίοι αναλυτές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Bank of America Merrill Lynch, η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία, καθώς το 2019 βρίσκεται προ των πυλών δεν είναι άλλη από την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ και άλλων εμπορικών τους συμμάχων.

Και εκτιμάται ότι αυτή η διαμάχη θα επηρεάσει την ανάπτυξη.

Οι «αρκούδες» των αγορών υποστηρίζουν ότι παρά η ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα είναι πρόσκαιρη και ότι η διαμάχη τους θα κλιμακωθεί.
Από την πλευρά τους οι «ταύροι» σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι τόσο ο Trump όσο και ο Xi θα προχωρήσουν και σε νέες συμφωνίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση των βασικών τους διαφορών.

Εάν, πάντως, αποδειχθεί ότι αυτό που στηρίζει τις αγορές δεν είναι τίποτε άλλο από την επαναγορά μετοχών στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η 10ετής bull market στη Wall Street να φθάσει στο τέλος της εντός του 2019.
Ένας τομέας των αγορών που θα δείξει το τι μπορεί να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία είναι αυτός ενέργειας.
Ας μην ξεχνάμε ότι το πετρέλαιο εντός του 2018 είχε μία τεράστια διακύμανση καθώς από τα 75 δολάρια που βρίσκονταν στον Οκτώβριο του 2018, βρίσκεται σήμερα στα 50 δολάρια.

Οι «αρκούδες» υποστηρίζουν ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου αντικατοπτρίζουν την υποχώρηση της ζήτησης, καθώς υπάρχει έκρηξη της προσφοράς λόγω και της αυξημένης παραγωγής αμερικανικού shale πετρελαίου.
Οι «ταύροι» υποστηρίζουν ότι η φθηνή ενέργεια θα στηρίξει την κατανάλωση, θα βοηθήσει τις χώρες να διατηρήσουν σε χαμηλό επίπεδο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και θα βοηθήσουν να διατηρηθεί σε ελεγχόμενο επίπεδο ο πληθωρισμός.
Αυτή η εξέλιξη θα δώσει λιγότερες αιτίες στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων.

Αναφορικά με τη ρευστότητα, λόγω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, υποστηρίζουν ότι η ρευστότητα θα καταστεί πιο ακριβή, καθώς η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές.

Οι «ταύροι» υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει και λόγος για αύξηση επιτοκίων, ενώ προσθέτουν ότι η χαλάρωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε παύση της αύξησης επιτοκίων από τη Fed.

Η 10ετής ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομία θα σταματήσει το 2019, εκτιμούν οι «αρκούδες».

Οι «ταύροι» ανταπαντούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας και ούτε έκρηξη πληθωρισμού που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε εκτροχιασμό.
Οι ανησυχίες για τις πιστωτικές αγορές αποτελούν ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ τω δύο πλευρών.

Οι «αρκούδες» ανησυχούν ότι η πιο αδύναμη οικονομία και η απόσυρση της ρευστότητας από τη Fed θα πλήξε θεμελιώδη δεδομένα της πιστωτικής αγοράς και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση αρκετών ομολόγων με αξιολόγηση ΒΒΒ σε «σκουπίδια» (junk).
Αντίθετα οι «ταύροι» υποστηρίζουν ότι η Fed δεν θα είναι τόσο επιθετική στην αύξηση επιτοκίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει στοιχείων της ΒofA η συνολική απόδοση των αμερικανικών μοχλευμένων δανείων θα κυμανθεί μεταξύ 4% και 5%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη οι «αρκούδες» φοβούνται ότι η κόντρα Ιταλίας – Ευρωζώνης θα οδηγήσει σε μία νέα κρίση στη ζώνη του ευρώ.
Η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε παρέμβαση με χρήση μη συμβατικών εργαλείων.
Οι «ταύροι» υπογραμμίζουν ότι το ευρώ είναι θωρακισμένο και το ίδιο ισχύει τόσο για την Ιταλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Φυσικά υπάρχει και ο φόβος του Brexit.

Οι «αρκούδες» υπενθυμίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποίηση ότι η έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 8% και να οδηγήσει τη στερλίνα σε πτώση 50% έναντι του δολαρίου.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματικό πανικό στις αγορές.
Οι «ταύροι» υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει ένα ομαλό Brexit.
Το χρέος και τα επιτόκια αποτελούν, επίσης, στοιχεία που εξετάζουν οι επενδυτές και οι αναλυτές για το 2019.

Πάντως εκτιμάται ότι η Fed δεν θα είναι επιθετική στις αυξήσεις επιτοκίων.

Αναφορικά με το χρέος οι «αρκούδες» τονίζουν ότι το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
Η αύξηση των επιτοκίων θέτει πολλούς κινδύνους τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
Οι «ταύροι» εκτιμούν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα είναι επιθετικές και θα διαρκέσουν όσο κινείται ανοδικά η οικονομία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης