Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ: Αντιμέτωπη με κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και τραπεζική κρίση η Αυστραλία

tags :
ΟΟΣΑ: Αντιμέτωπη με κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και τραπεζική κρίση η Αυστραλία
ΟΟΣΑ: Αντιμέτωπη με κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και τραπεζική κρίση η Αυστραλία

ΟΟΣΑ: Αντιμέτωπη με κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και τραπεζική κρίση η Αυστραλία

Λίγες εβδομάδες μετά τη διαπίστωση ότι ο δείκτης χρέους/εισοδήματος των νοικοκυριών της Αυστραλίας έχει διογκωθεί σε συγκλονιστικά επίπεδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθώς το Σύδνεϋ κατατάσσεται ως μία από τις πιο υπερεκτιμημένες πόλεις στον κόσμο, οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστραλίας προετοιμάζουν σχέδια  έκτακτης ανάγκης για σοβαρή κατάρρευση στην αγορά ακινήτων αγορά στέγης «που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάσταση κρίσης» σε ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.



Η Αυστραλία έχει μετατραπεί σε χώρα που είχε τη χαμηλότερη αναλογία/χρέους προς εισόδημα προς το υψηλότερο στον κόσμο, σε μόλις τρεις δεκαετίες.



Η τελευταία διεξοδική αξιολόγηση της Αυστραλίας από τον ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η «τρέχουσα τροχιά» της πτώσης των τιμών των κατοικιών μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης».



Η στασιμότητα των μισθών και οι αυξημένες τιμές κατοικιών έχουν μετατραπεί σε τέλεια καταιγίδα που θα οδηγήσει σε μια κρίση κατοικιών.
Ο ΟΟΣΑ συνιστά στην Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA)  να αρχίσει να αυξάνει το ποσοστό των μετρητών  από το χαμηλό ρεκόρ της όσο το δυνατόν συντομότερα, για να αποφευχθεί η περαιτέρω συσσώρευση των ανισορροπιών.
Η RBA μείωσε τελευταία το ποσοστό μετρητών στο 1,5% τον Αύγουστο του 2016, μετά από μια προηγούμενη περικοπή στο 1,75% τον Μάιο.
Δεν έχει σημειωθεί επίσημη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2010.
«Η αγορά κατοικίας της Αυστραλίας αποτελεί πηγή τρωτών σημείων λόγω των αυξημένων τιμών και του σχετικού χρέους των νοικοκυριών.
Το άμεσο χτύπημα του χρηματοπιστωτικού τομέα από ένα κύμα υποτιμήσεων στεγαστικών δανείων είναι απίθανο», αναφέρει η έκθεση.
«Ωστόσο, εάν οι τιμές των κατοικιών καταρρεύσουν, οι καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να υποστούν, μέσω αρνητικών επιπτώσεων στον πλούτο, συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων σε μετοχές των τραπεζών, που θα ενθαρρύνουν την απομόχλευση.
Μαζί με τις μειωμένες δαπάνες για τη στέγαση, αυτό θα ασκούσε πίεση σε ολόκληρη την οικονομία ».
Η έκθεση του ΟΟΣΑ συνιστά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης με τη μορφή «καθεστώτος απορρόφησης ζημιών στην περίπτωση αφερεγγυότητας χρηματοπιστωτικού ιδρύματος», συμπεριλαμβανομένων αμφιλεγόμενων «προβλέψεων εγγύησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης