Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η τελευταία «μάχη» των πολιτικών αρχηγών πριν απο τις γιορτές για τον προϋπολογισμό

Η τελευταία «μάχη» των πολιτικών αρχηγών πριν απο τις γιορτές για τον προϋπολογισμό
Η συζήτηση στην Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία
Στην ολομέλεια της Βουλής επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της πολιτικής επικαιρότητας σήμερα όπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.
Με τη σκιά της συμφωνιας των Πρεσπών πάνω από τα κομματικά επιτελεία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται εδώ και μέρες για την μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη που δίνουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί για τον προϋπολογισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να φτάσει στα ύψη στην αίθουσα της ολομέλειας καθώς Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανταλλάξουν πυρά κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για μια σειρά θεμάτων όπως οι κυβερνητικές εξαγγελίες, το θέμα Πετσίτη αλλά ακόμη και η συμφωνία των Πρεσπών.
Το κλίμα είναι «τεταμένο» εδώ και ημέρες και αμφότεροι έδωσαν μια πρόγευση με δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες για το τι θα επακολουθήσει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός, στην τοποθέτησή του αναμένεται να ακολουθήσει την επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου, που κάνει λόγο για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα θα εκτοξεύσει «βέλη» κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν την επιχειρηματολογία τους στο γεγονός ότι πρόκειται για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και αυτό όπως υποστηρίζουν, συνιστά επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Επιπροσθέτως, τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να προβάλουν τα «θετικά» μέτρα που ψηφίστηκαν στο κοινοβούλιο και όσα θα ακολουθήσουν.
Στον αντίποδα η αντιπολίτευση επιμένει ότι η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς σκληρής εποπτείας και πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό πλειοδοσίας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κυβερνητικό αφήγημα και οι εκλογικοί στόχοι της κυβέρνησης.
Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθούν τόσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα της κυβέρνησης, περί εξόδου από τα μνημόνια, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι επιχειρεί να παραπλανήσει τον λαό, χρησιμοποιώντας ξανά ψεύτικες υποσχέσεις.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως λένε στελέχη της Πειραιώς, θα επιχειρήσει να αναδείξει τα στοχευμένα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ και αφορούν την ενίσχυση της οικογένειας καθώς όπως δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης θα περιληφθούν στον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του.
Στα εν λόγω μέτρα συγκαταλέγεται η παροχή βοήθειας ύψους 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα.
Το ποσό αυτό θα διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της  ζωής του και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών.
Ακόμη, όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ, θα υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ενώ για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στην Ελλάδα το πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα», στο οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες που θα αναλαμβάνουν την φύλαξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.
Επιθετική απέναντι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό αναμένεται να εμφανιστεί και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά η οποία όμως θα στρέψει τα βέλη της και προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση στην Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία, που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης