Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζεστό χρήμα στα ταμεία από την αύξηση κατά 32% στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Ζεστό χρήμα στα ταμεία από την αύξηση κατά 32% στις αγοραπωλησίες ακινήτων
Στο 10μηνο Ιανουαρίου -Οκτωβρίου τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης καταγράφουν αύξηση 32%
Κατακόρυφη αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που σε ορισμένες περιοχές υπερβαίνει ακόμα και το 30%, καταδεικνύουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ενώ απομένουν 8 ακόμη ημέρες για πωλήσεις διαμερισμάτων, οικοπέδων και εξοχικών κατοικιών με φθηνό κόστος.
Από την Πρωτοχρονιά μπαίνουν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές και όσοι φορολογούμενοι δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν την αγορά, τη γονική παροχή ή την δωρεά ενός ακινήτου ως την 31η Δεκεμβρίου του 2018 καλούνται με το νέο χρόνο να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα στις περιοχές που οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα.
Για παράδειγμα η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τμ στην Καλλιθέα που επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ, από την Πρωτοχρονιά ο φόρος για το ίδιο ακίνητο εκτοξεύεται στις 2.720,25 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,6%.
Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα Κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ. όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν του φόρους μεταβίβασης.
Οι αυξημένες κυρίως αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ανεβάσει τις φορολογικές εισπράξεις.
Στο 10μηνο Ιανουαρίου -Οκτωβρίου τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης καταγράφουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Πάνω από 273 εκατ. ευρώ έχουν πληρώσει στην Εφορία οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα φέτος.
Οι περισσότερες αγοραπωλησίες  καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας όπου κυριαρχεί η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.
Την ίδια ώρα, οι αυτόματοι συμψηφισμοί των επιστροφών φόρων με τις βεβαιωμένες οφειλές των φορολογούμενων, έκαναν πάλι το θαύμα τους στα φορολογικά έσοδα.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου, που πληρώθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, μπήκαν στα κρατικά ταμεία 1,017 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 του φετινού συνολικού φόρου ακινήτων.
Τον Οκτώβριο που δεν έγιναν συμψηφισμοί οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ προσγειώθηκαν  στα 467,8 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο είναι αυξημένες κατά 3,75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017.
Εδώ έχουν «βάλει το χέρι τους» οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες σε περίπου 3.800 περιοχές... οι οποίες ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων και φέρνουν φόρους φωτιά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης