Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το 2019 να είναι μια μέτρια χρονιά για τις τράπεζες, προσεγγίζοντας την κακή χρονιά του 2018 – Γιατί;

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το 2019 να είναι μια μέτρια χρονιά για τις τράπεζες, προσεγγίζοντας την κακή χρονιά του 2018 – Γιατί;
Για τις ελληνικές τράπεζες στόχος είναι το 2020 όχι το 2019 θα είναι μια ενδιάμεση χρονιά όπου η εξυγίανση θα απαιτήσει κεφάλαια…αυτό το μεγάλο εμπόδιο υποχρεωτικά θα κληθούν να ξεπεράσουν οι τράπεζες
Το 2018 που ολοκληρώνεται αποδεικνύεται μια χείριστη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες.
Χείριστη χρονιά από πλευράς επιδόσεων, μετοχικών αποδόσεων, ωστόσο μπήκαν κάποιες βάσεις για μια πιο εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs.
H πρόταση του ΤΧΣ και της κυβέρνησης με το Ιταλικό μοντέλο ήδη έχει εγκριθεί και η λύση αυτή θα χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά από τις ελληνικές τράπεζες και η πρωτοβουλία της Eurobank να ανακοινώσει ένα σχέδιο επίλυσης των προβληματικών της δανείων…εντός του 2019 μέσω της απορρόφησης της Grivalia δείχνει υπάρχει ευρύτερη κινητοποίηση.
Η εύκολη πρόβλεψη είναι ότι άπαξ και οι τράπεζες θα επιδιώξουν όλες το 2019 να ακολουθήσουν επιθετικά και εμπροσθοβαρή προγράμματα μείωσης των NPEs οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά.
Θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης λόγω και των εκλογών και μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν φιλικότερα την κυβέρνηση της ΝΔ.
Οπότε το 2019 οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ταχύτερα το πρόβλημα των NPEs και με την αλλαγή κυβέρνησης χρηματιστηριακά θα πάνε καλύτερα.
Η λογικοφανής αυτή εκτίμηση ωστόσο προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια με βασικότερα τα εξής
1)Ο κίνδυνος της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επιδράσει και στην ελληνική οικονομία με επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου για το 2019%.
2)Ο κίνδυνος έναρξης της διόρθωσης στις αγορές μετοχών από το 2019 κλείνοντας τον ανοδικό κύκλο που έχει κρατήσει 9 -10 χρόνια είναι μεγάλος.
3)Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα για το 2019 θα είναι οι τράπεζες.
Η εμπροσθοβαρείς λύσεις σημαίνουν δαπάνη κεφαλαίων και νέες προβλέψεις δηλαδή κεφάλαια.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα NPEs τους και ενώ η εξυγίανση είναι θετική εξέλιξη…η πραγματικότητα είναι ότι οι νέες προβλέψεις και η ανάγκη νέων κεφαλαίων θα σκιάσουν τις τράπεζες.
Το 2019 θα είναι χαμένη χρονιά αλλά προπαρασκευαστική για το 2020.
Για τις ελληνικές τράπεζες στόχος είναι το 2020 όχι το 2019 θα είναι μια ενδιάμεση χρονιά όπου η εξυγίανση θα απαιτήσει κεφάλαια…αυτό το μεγάλο εμπόδιο υποχρεωτικά θα κληθούν να ξεπεράσουν οι τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης