Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,9% για το σύνολο του 2018 αναμένει η κυβέρνηση, εν μέσω εμπορικών εντάσεων

Ιαπωνία: Ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,9% για το σύνολο του 2018 αναμένει η κυβέρνηση, εν μέσω εμπορικών εντάσεων
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέπεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2019
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό προχώρησε σήμερα (18/12) η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς οι φυσικές καταστροφές και η εξασθένιση της ζήτησης προς τις εξαγωγές έχουν επηρεάσει την εγχώρια οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το οικονομικό έτος του 2018 (το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2019) αναμένερται να αυξηθεί κατά 0,9% έναντι αρχικών εκτιμήσεων στο 1,5%.
Παράλληλα, για το οικονομικό έτος του 2019, η κυβέρνηση αναμένει επέκταση της εγχώριας οικονομίας κατά 1,3% αναθεωρώντας επίσης επί τα χείρω τις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις στο 1,5%.
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Στατιστικής Υπηρεσίας ήρθαν μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2018 καθώς και την πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών, γεγονός που υπογραμμίζει τους αυξανόμενους κινδύνους των αρνητικών επιτπώσεων που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η ζήτηση από το εξωτερικό ενδέχεται να μη συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ ούτε κατά το τρέχον έτος αλλά ούτε και κατά το επόμενο, εξαιτίας της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της ασθενέσθερης ζήτησης για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στην περιοχή της Ασίας.
Επιπλέον, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6% για το οικονομικό 2018, και εν συνεχεία να καταγράψουν επιβράδυνση στο 2,7% για το οικονομικό 2019, εν μέρει επιδή οι εταιρείες επιφυλακτικές λόγω των παγκόσμιων εμπορικών τριβών.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές καταναλωτή για το τρέχον οικονομικό έτος, η κυβέρνηση αναμένει αύξηση στο 1%, έναντι 1,1% των προηγούμενων εκτιμήσεων, ενώ το επόμενο έτος οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν στο 1,1% έναντι 1,5% προηγουμένως.
Σημειώνεται ότι για το τρίτο τρίμηνο του 2018, η ιαπνωική οικονομία σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων τεσσάρων ετών, εν μέσω πτώσης στις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης