Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέλος εποχής μετά από 93 χρόνια για τη Χαλυβουργική - Η ΔΕΗ κατέβασε τον διακόπτη στην ιστορική βιομηχανία για χρέη 32 εκατ. ευρώ

Τέλος εποχής μετά από 93 χρόνια για τη Χαλυβουργική - Η ΔΕΗ κατέβασε τον διακόπτη στην ιστορική βιομηχανία για χρέη 32 εκατ. ευρώ
Η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση στη Χαλυβουργική για οφειλές 31,4 εκατ. ευρώ
Εκτός ηλεκτροδότησης τέθηκε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου η ιστορική βιομηχανία Χαλυβουργική μετά από 93 χρόνια λειτουργίας, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 32 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του bankingnews.gr.
Οι πληροφορίες ανέφεραν πως αν και η προθεσμία που δόθηκε από τη ΔΕΗ για την κατάθεση σοβαρών προτάσεων ήταν την προηγούμενη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, εντούτοις κανένας εκπρόσωπος της Χαλυβουργικής, δεν προσήλθε, με αποτέλεσμα οι διακόπτες, εκτός απροόπτου της ΔΕη να κατέβουν σήμερα.
Την πρόθεση του για όσα θα ακολουθήσουν στην βιομηχανία, έδωσε με συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο πατριάρχης της οικογένειας, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων πως αισθάνεται πολύ άσχημα για τη δικαστική διαμάχη στην οποία βρίσκεται με τους γιους του, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα δικαστικής συμπαράστασης επικαλούμενοι μεταξύ άλλων «βαρύτατη ψυχοδιανοητική έκπτωση» του πατέρα τους και για ανάγκη προστασίας των συμφερόντων του «που πλήττονται από επιτήδειους».
Αναφερόμενος στα παιδιά του σχολίασε πως «τα παιδιά μου έκαναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν.
Είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο, και είναι σωστό, ότι σε μια οικογένεια η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη συντηρεί και η τρίτη τα χάνει».
Αναφερόμενος στη Χαλυβουργική, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ανέφερε πως ο τζίρος της εταιρείας έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση και πρόσθεσε πως «η Χαλυβουργική μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία. Πρέπει να αναζητήσει νέα δραστηριότητα και να κάνει νέα αρχή. Δεν υπάρχει σήμερα οπουδήποτε στον κόσμο τράπεζα που να δέχεται να χρηματοδοτήσει μια χαλυβουργία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η εταιρεία παραμένει εν ζωή είναι για την προστασία των εργαζομένων. Διαφορετικά θα είχε κλείσει προ πολλού.»

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος: Δεν ήταν του πατέρα μας η συνέντευξη

Σε ανακοίνωσή τους τα αδέλφια Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος αμφισβητούν το γεγονός να έδωσε συνέντευξη ο πατέρας τους Κωνσταντίνος.  
Συγκεκριμένα τα δύο αδέλφια δηλώνουν πως «η “συνέντευξη” που υποτίθεται ότι έδωσε ο πατέρας μας στη εφημερίδα Καθημερινή, ενώ εκκρεμεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης στη δίκη για τη θέση του σε δικαστική συμπαράσταση, μας προκαλεί έκπληξη και οργή.
Από το  -πλήρως αναληθές- περιεχόμενο της συνέντευξης προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κατασκευή της αποσκοπεί αποκλειστικά αφενός στην άσκηση αθέμιτης επιρροής ενόψει της δικαστικής απόφασης που πρόκειται να εκδοθεί και αφετέρου στην ουσιαστική προαναγγελία του κλεισίματος της Χαλυβουργικής.
Στους επίδοξους σφετεριστές της περιουσίας του πατέρα μας που την επινόησαν, υπενθυμίζουμε ότι, για λόγους που έχουν διαγνωσθεί από τα πλέον αρμόδια πρόσωπα, είναι αντικειμενικώς αδύνατο να έχει δοθεί οποιαδήποτε συνέντευξη από τον ίδιο και μάλιστα προφορικά.
Είναι σαφές, επομένως, ότι δόθηκε με μορφή ήδη συντεταγμένου εγγράφου προς την εφημερίδα, για την οποία δημιουργείται μείζον θέμα».

Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης - Αίτηση κατάθεσης προστασίας από τους πιστωτές της

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της οικογένειας για την Χαλυβουργική είναι μεγάλη και η απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέρι το τέλος του μήνα δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις.
Και αυτό γιατί η Χαλυβουργική πέρα από τις ζημιές που παρουσιάζει και τις οφειλές τις οποίες έχει (αγγίζουν τα 400 εκατ ευρώ), θεωρείται φιλέτο.
Εκτός από ιδιόκτητο λιμάνι, της έχει δοθεί με απόφαση του ΣτΕ το 2014, άδεια δεύτερου λιμανιού, άδεια για 20.000τμ κλειστές αποθήκες, η δυνατότητα κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 880 MW καθώς και η πολεοδόμηση 6 τετρ.χιλιομετρων οικοπέδου, ενώ διαθέτει και εργοστάσιο σύγχρονης τεχνολογίας του 2009.
Για το λόγο αυτό όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς η Χαλυβουργική, ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι η αίτηση κατάθεσης προστασίας από τους πιστωτές και εν συνεχεία το σπάσιμο της σε «καλή» και «κακή».
Στην καλή θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας και στην κακη οι ζημιές που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΚΕ: Το «λουκέτο» στη Χαλυβουργική δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία

«Το "λουκέτο" στη Χαλυβουργική, μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που οδηγεί βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας να κλείνουν, ενώ θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα υπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Όπως προσθέτει το ΚΚΕ, «είναι, επίσης, απόδειξη ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά οι επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν, αποκλειστικά με κριτήριο τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και με θύματα κάθε φορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους».
«Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι της χώρας, μπορούν να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, για τα οποία αγωνίστηκαν οι συνάδελφοι τους στο διπλανό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, με τον 9μηνο ηρωικό απεργιακό αγώνα, ο οποίος στοχοποιήθηκε κι ενοχοποιήθηκε, με βρώμικο πόλεμο, ότι δήθεν ευθύνεται για το κλείσιμο του εργοστασίου» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ, προσθέτει ότι «το δικαίωμα τους στη σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα δε χαρίζεται από κανέναν.
Κατακτιέται με τον αγώνα, την ταξική πάλη και σε σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, τα αδιέξοδα και την αναρχία του οποίου, τα "φορτώνονται" οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».
«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στη Χαλυβουργική, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος.

Ποτάμι: 'Αλλο ένα εμβληματικό «λουκέτο»

Η Χαλυβουργική ήταν επί δεκαετίες μια από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις της χώρας.
Σήμερα, ύστερα και από δικαστικές διαμάχες, φθάνει κοντά στο λουκέτο όπως έγινε και με πολλές άλλες μεγάλες βιομηχανίες που είχαν απομείνει να λειτουργούν στην Ελλάδα.
Η κρίση, το δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση, ειδικά οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και τα προβλήματα στη ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Ο κ.Τσίπρας απαριθμεί επιτυχίες και πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της υπερφορολόγησής του, όταν οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν γίνονται όλο και πιο δύσκολες, ο διεθνής ανταγωνισμός μεγαλώνει και χιλιάδες εργαζόμενοι δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν δουλειά.
Σε μια ελεύθερη οικονομία, αυτό που θα ‘πρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα ήταν η δημιουργία αναπτυξιακού περιβάλλοντος ώστε να οι εξωστρεφείς μεγάλες επιχειρήσεις που δημιουργούνται να είναι πολύ περισσότερες από αυτές που κλείνουν.
Αλλά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα.
Το πρώτο είναι η εξαγορά εκλογικής πελατείας. 

Ελένη Μπότα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης