Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τεράστιο ενδιαφέρον στο market test για το FSRU της Αλεξανδρούπολης - Παράταση μέχρι τις 31/12

tags :
Τεράστιο ενδιαφέρον στο market test για το FSRU της Αλεξανδρούπολης - Παράταση μέχρι τις 31/12
Η παράταση δόθηκε κι έτσι η διαδικασία του market test θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
Με στόχο οι εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο market test για τη δέσμευση χωρητικότητας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης να ξεπεράσουν τις 20, παρατείνεται η όλη διαδικασία έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου που έληγε η αρχική προθεσμία εκδηλώθηκε επισήμως ενδιαφέρον, από περισσότερες από 10 εταιρίες οι οποίες ζήτησαν μιάμιση φορά πάνω από την σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του FSRU.
Το ενδιαφέρον τελικά αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς αρκετές εταιρείες ζήτησαν παράταση καθώς δεν είχαν προλάβει να συγκεντρώσουν τα συνοδευτικά έγγραφα.
Η παράταση δόθηκε κι έτσι η διαδικασία του market test θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος πλέον της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου που προωθεί το έργο και υλοποιεί το market test είναι να συμμετέχουν περισσότερες από 20 εταιρείες κυρίως από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της ΔΕΠΑ, και της Βulgarian Εnergy Ηolding συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι traders, εταιρείες από Ουγγαρία, Σερβία, αλλά και η ΔΕΗ η οποία έχει ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον της για ενεργοποίηση στην αγορά φυσικού αερίου ενώ έχει προμηθευτή μεγάλη ποσότητα αερίου και από τη δημοπρασία της ΔΕΠΑ.
Εξάλλου σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία οριστικοποίησης του μετοχικού σχήματος του έργου. Σύντομα αναμένεται η επίσημη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της βουλγαρικής εταιρίας φυσικού αερίου Βulgarian Εnergy Ηolding (BEH).
Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ εκκρεμεί η έγκριση από το ΔΣ της εταιρείας, όπως και από τη Γενική Συνέλευση Μετόχων, της συμφωνίας συμμετοχής της εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU.
Όσον αφορά τη Βουλγαρική συμμετοχή, στις 30 Νοεμβρίου το βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Ενεργειακή Στρατηγική της χώρας όπου αναφέρεται ρητά ότι η κρατική εταιρεία Bulgartransgaz (Διαχειριστής Βουλγαρικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα συμμετάσχει στο έργο του πλωτού σταθμού LNG FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Στόχος είναι όταν τελειώσουν όλες οι παραπάνω διεργασίες, η σύνθεση της εταιρείας του FSRU, να απαρτίζεται από πέντε μετόχους: Τη Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), τη ΔΕΠΑ (20%), τη ΒΕΗ (20%), τη Gastrade του ομίλου Κοπελούζου (20%), και έναν ακόμη επενδυτή, επίσης με 20%, που θα εξαγοράσει από τη Gastrade (40% σήμερα).

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης