Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ - Που επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ - Που επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον
ΑΓΟΡΑ: Όταν τα ξένα πήγαιναν από το ένα υψηλό στο άλλο η Ελλάδα σφύριζε αδιάφορα. Είχαμε τα δικά μας θέματα. Τους πολιτικούς να τσακώνονται, κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες και έγινε πιο έντονο με τα μνημόνια και το λαό στη μέση να πληρώνει.

Τώρα που τα ξένα διορθώνουν εμείς δεν έχουμε λόγο να ανέβουμε και τα ακολουθούμε. Γιατί φυσικά δεν φρόντισαν οι πολιτικοί να φτιάξουν τη χώρα, να μαζέψουν τα οικονομικά και να αλλάξει το κλίμα μέσω ξένων επενδύσεων και ανάπτυξης.

Τώρα τι επενδύσεις να έρθουν; Εδώ διώχνουμε και αυτές που υπάρχουν. Έτσι δεν μπορούμε να αυτονομηθούμε. Η χρονιά ξεκίνησε με τον δείκτη στις 800 μονάδες και κάτι και πάει να τελειώσει με τον δείκτη κάτω από τις 650 μονάδες.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Το τραπεζικό σύστημα θέλει κεφάλαια και αυτό το ξέρουν οι ξένοι. Γι΄ αυτό και απέχουν χαρακτηριστικά. Ο τζίρος καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Δεν είναι μόνο ότι δεν ανοίγουν μετοχές ή υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Είναι και το θέμα των χρηματιστηριακών εταιρειών. Ένας κλάδος που εδώ και χρόνια «ψυχομαχεί» και δεν μπορεί να πάρει ανάσες. Αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα και το 2019 θα μετρήσουμε και άλλα κανόνια.

Το χρηματιστήριο πρέπει να λειτουργήσει ξανά και να κάνει αυτό που πρέπει. Να φέρνει δηλαδή εταιρείες προς εισαγωγή και να αντλούν κεφάλαια νέες και κυρίως οι υπάρχουσες που τα χρειάζονται. Αλλά και πολλοί βασικοί μέτοχοι δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Οι επιλογές έχουν περιοριστεί και αναμένεται αυτή η τάση να συνεχιστεί και στη νέα χρονιά. Αφήστε που υπάρχουν και πολλές που πάνε μέρα-μέρα και ίσως κάποια στιγμή να «χαιρετήσουν» γιατί δεν υπάρχουν λεφτά.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Ξεκίνησαν πτωτικά αφού και το κλίμα στο εξωτερικό δεν είναι υποστηρικτικό. Απομακρύνεται περαιτέρω ο γενικός δείκτης από τις 650 μονάδες. Υπάρχουν μικρές πιέσεις σε τράπεζες, αλλά πιέζεται και ο ΟΠΑΠ και άλλα βαριά χαρτιά.

ΟΠΑΠ: Με 28 χιλ. τεμάχια λίγο μετά το άνοιγμα υποχωρεί 2,13% και είναι στα 8,26 ευρώ. Η αποτίμηση στα 2,6 δισ. ευρώ

ΕΧΑΕ: Δεν μπόρεσε να κρατηθεί πάνω από τα 4 ευρώ και έχει γυρίσει στα 3,71 ευρώ και κοιτάει τα πρόσφατα χαμηλά. Με όγκο μόλις 2 χιλ. τεμάχια η αποτίμηση είναι στα 223 εκατ. ευρώ.

FOURLIS: Πιέζεται και σήμερα με τη μετοχή να είναι στα 4,22 ευρώ. Έχει γράψει χαμηλό στα 4,12 ευρώ στις 28/11. Μπορεί να μην έχει υψηλή κερδοφορία αλλά η αποτίμηση εδώ είναι χαμηλή. Περαιτέρω πτώση θα μπορούσε να δώσει μελλοντικά υπεραξία αφού έχει δείξει ο τίτλος πως δεν αφήνεται στην τύχη του.

ΕΛΒΕ: Με 75 τεμάχια την πήγαν στα 3,04 ευρώ και στο -8,43% που σημαίνει αποτίμηση 10 εκατ. ευρώ. Με καθαρή θέση 17,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, μηδενικό καθαρό δανεισμό και κέρδη 506 χιλ. ευρώ.

CENTRIC: Εκεί που έβγαιναν προς πώληση χιλιάδες τεμάχια, τώρα έχει δυνατούς αγοραστές οι οποίοι κάλυψαν όλη τη ζημιά που προκάλεσε ο πωλητής. Η μετοχή είναι στα 0,1260 ευρώ με 11 χιλ. τεμάχια όγκο.

Στη αποτίμηση των 12,7 εκατ. ευρώ η εταιρεία αν πάρει τις πληρωμές λόγω της συμφωνίας πώλησης που είχε κάνει θα έχει στο ταμείο όλη την αποτίμηση και θα έχει δηλαδή κεφάλαια να επενδύσει.

ΚΡΕΤΑ: Νέο limit up με τη μετοχή στα 0,60 ευρώ όσο δηλαδή είναι και η αύξηση. Η αύξηση είναι μικρή και ξεκινάει αύριο με την αποκοπή του δικαιώματος. Οι βασικοί μέτοχοι έχουν βάλει ήδη τα λεφτά.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα 1,50 ευρώ και έχει γυρίσει στα 1,39 ευρώ. Από turn around stories αυτό συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Μπαίνει στο κλείσιμο της Παρασκευής στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΥΓΕΙΑ: Έχει κάνει 181 χιλ. τεμάχια και αυξάνεται το ποσοστό του νέου μετόχου. Θέμα χρόνου είναι και εδώ η έξοδος από το ταμπλό.

ΙΑΣΩ: Θα είναι η επόμενη; Στο ταμπλό πάντως φαίνεται το χτίσιμο θέσεων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης