Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια ανάκαμψης από το sell off στη Wall, στο +0,36% ο Dow - Στη Fed τα «βλέμματα»

Προσπάθεια ανάκαμψης από το sell off στη Wall, στο +0,36% ο Dow - Στη Fed τα «βλέμματα»
Ο φόβος των επενδυτών ότι η Fed δεν πρόκειται να σταματήσει σε μία μόνο αύξηση επιτοκίων εντός του 2019, οδήγησε σε πραγματικά ελεύθερη πτώση τη Wall Street κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων
(upd1) Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα (18/12/2018), οι δείκτες της Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψουν από το χθεσινό sell off, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) που ξεκινά σήμερα.
Κέρδη 0,36% για τον Dow Jones στις 23.677 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί οριακά -0,03% στις 2.545 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,45% υψηλότερα στις 6.783 μονάδες.

Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων -την τέταρτη για φέτος- ωστόσο ο φόβος των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να σταματήσει σε μία μόνο αύξηση επιτοκίων εντός του 2019, οδήγησε χθες σε πραγματικά ελεύθερη πτώση τη Wall Street, με τον S&P 500 να εμφανίζει νέο χαμηλό για το 2018.
Η Fed βρέθηκε εκ νέου σήμερα στο «στόχαστρο» του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές φέτος την κεντρική τράπεζα για τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ έχει ασκήσει επανειλημμένως κριτική στον πρόεδρο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell.
«Ελπίζω πως οι άνθρωποι της Fed θα διαβάσουν το σημερινό κύριο άρθρο της Wall Street Journal προτού κάνουν ένα ακόμη λάθος», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Trump.
Οι χθεσινές ρευστοποιήσεις στη Wall ήταν επιθετικές για αρκετούς κλάδους, με εκείνον της τεχνολογίας να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις, ενώ σε bear market εισήλθε και ο δείκτης Russell 2000 στον οποίο είναι εισηγμένες οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.
Μεταξύ των «ηγετών» της σημερινής ανόδου βρέθηκαν οι μετοχές των Boeing και Johnson & Johnson, που σημείωσαν άνοδο 3,8% και 0,98% αντίστοιχα.
Ανοδικά κινήθηκε και ο τεχνολογικός κλάδος, με την Amazon να σημειώνει άνοδο 2%, την Apple να καταγράφει κέρδη 1,3%, την Alphabet να κινείται κατά 1,7% υψηλότερα, το Facebook να ενισχύεται κατά 2,4% και τη Netflix να καταγράφει άνοδο 3,1%.
Οι δείκτες της Wall έχουν βρεθεί υπό ισχυρές πιέσεις αυτόν τον μήνα, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να βρίσκονται σε έδαφος διόρθωσης, όντας σε τροχιά να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοση για τον μήνα Δεκέμβριο από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931, καθώς μέχρι στιγμής σημειώνουν μηνιαία πτώση άνω του 7%.

Απώλειες στις ευρωαγορές 

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το χθεσινό sell off στη Wall Street, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,82% κι έκλεισε στις 340,46 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον σχετικό πανευρωπαϊκό δείκτη να «βουλιάζει» κατά 2,5%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σημαντική πτώση άνω του 5%, εν μέσω ανησυχιών για υπερπροσφορά.
Οι μετοχές των Lundin Petroleum, Aker BP και Subsea 7 υποχώρησαν κατά 2,6%, 3,3% και 1,9% αντίστοιχα.
O DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,29% κι έκλεισε στις 10.740,89 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,06% στις 6.701,59 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 4.754,08 μονάδες.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 18.644,85 μονάδες.
Αν και υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία ότι μετά τις αποφάσεις που έλαβε το σαββατοκύριακο η ιταλική κυβέρνηση, για περικοπές ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ από τον νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό της για το 2019, θα υπήρχε συμφωνία με την Κομισιόν και θα αποφεύγονταν οι κυρώσεις κατά της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να μην έχει πειστεί από την αξιοπιστία της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση.
Σταθεροποίηση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί ελαφρώς στο 2,94% από 2,954% στο χθεσινό κλείσιμο.


Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις στη Βρετανία, όπου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να εντατικοποιήσει τον σχεδιασμό για την πλήρη εφαρμογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και οι υπουργοί να θέσουν το θέμα σε όλους τους τομείς ως προτεραιότητα.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κυβερνητικά τμήματα θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τα επείγοντα εναλλακτικά σχέδια για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Στο «κόκκινο» η Ασία

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες πιέσεις από τη νέα πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για την τέταρτη αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve για το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,82% και τις 21.115,45 μονάδες, μετά από την επί τα χείρω αναθεώρηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό για το επόμενο διάστημα.
Ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,43% στις 2.062,11 μονάδες, με τη μετοχή της SK Hynix να υποχωρεί κατά 1,8% ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -1,22% και τις 5.589,50 μονάδες.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 0,82% στις 2.576,65 μονάδες, ενώ παρόμοια πτώση σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στις 7.530,32 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -1,05% και τις 25.828,48 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε στο -0,70% και τις 9.718,82 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης