Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

IAEA: Έχουμε καταρτίσει σχέδιο επιθεώρησης για τα πυρηνικά της Β. Κορέας - Στόχος μας η αποπυρηνικοποίηση της χώρας

IAEA: Έχουμε καταρτίσει σχέδιο επιθεώρησης για τα πυρηνικά της Β. Κορέας - Στόχος μας η αποπυρηνικοποίηση της χώρας
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας εμφανίστηκε έτοιμος να στείλει τους επιθεωρητές του στη Βόρια Κορέα
Στο γεγονός ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) είναι έτοιμος να προχωρήσει στην αποστολή επιθεωρητών στη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Yukiya Amano, κατά τη διάρκεια επίσκεψή του στην Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Amano στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Taro Kono, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας «καταρτίζει ένα σχέδιο επιθεώρησης και εκπαίδευσης επιθεωρητών» οι οποίοι θα ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα.
Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του IAEA τόνισε ότι ο Οργανισμός θα είναι έτοιμος να στείλει τους επιθεωρητές πίσω στη Βόρεια Κορέα μόλις επιτευχθεί η σχετική συμφωνία, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο IAEA θα καταφέρει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα είχε απομακρύνει τους επιθεωρητές του IAEA από τη χώρα το 2009, ενώ φέτος δεσμεύτηκε να επιτρέψει την εκ νέου πραγματοποίηση επιθεωρήσεων από τη διεθνή κοινότητα.
Παράλληλα, ο κ. Amano ενημέρωσε τον Ιάπωνα ΥΠΕΞ για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ νωρίτερα εντός του έτους.
Από την πλευρά του, ο κ. Kono εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, αναζητόντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του IAEA επί του ζητήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης