Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Χρηματοδότηση και ρευστότητα οι μεγάλοι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες - Βελτιώνονται οι προοπτικές

tags :
Fitch: Χρηματοδότηση και ρευστότητα οι μεγάλοι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες - Βελτιώνονται οι προοπτικές
Το outlook των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει σταθερό, αναφέρει η Fitch
Αργή και σταδιακή θα είνα η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επισημαίνει όμως ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα παραμένουν.
Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι ότι τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την κερδοφορία και την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, εντούτοις οι προοπτικές θα βελτιώνονται.
Σε αυτό το πλαίσιο, εάν παραμείνει περιορισμένη η οργανική παραγωγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, ενδέχεται να εξεταστούν μέτρα κεφαλαιακής στήριξης μεσοπρόθεσμα, ώστε να απορροφηθούν οι επιπτώσεις από το IFRS 9 και οι απαιτήσεις MREL του SSM.
Ο οίκος επισημαίνει ότι το outlook των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει σταθερό, αν και η ποιότητα του ενεργητικού θα είναι ιδιαίτερα αδύναμη, κάτι που αποτρέπει και την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.
Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη θα διαμορφωθεί με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των NPEs θα διευκολύνους τις διοικήσεις να εκκαθαρίσουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους.
"Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα γίνει πιο ορατή το 2019, αν και θα είναι βραδεία, υποστηριζόμενη από τις καλύτερες προοπτικές της Ελλάδας και από ένα λιγότερο προνομιούχο θεσμικό περιβάλλον", αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.
H Fitch αναφέρεται και στις προτάσεις για τη μείωση των NPEs, τονίζοντας ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες να μεταφέρουν ένα μέρος τόσο των NPEs όσο και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) σε ένα φορέα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα προχωρήσει στην πιο ενεργητική διαχείριση.
Η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπει επίσης τη μεταβίβαση των ΝΡΕ σε ένα SPV με κρατική εγγύηση.
Αναφορικά με την εκκαθάριση της ποιότητας των στοιχείων, η Fitch υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να θέσουν φιλόδοξους στόχους ώστε να μειωθούν τα NPEs σε περίπου 20% έως το 2021.
Αν και εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση το 2019, η Fitch πιστεύει ότι οι κίνδυνοι εκτέλεσης παραμένουν υψηλοί και υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της σταθερότητας του ελληνικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος, την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων και την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Ένα μεγάλο απόθεμα NPE θα συνεχίσει να επηρεάζει την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι αναμένει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο, ενώ η άρση των ελέγχων των εγχώριων κεφαλαίων την 1η Οκτωβρίου 2018 ανοίξτε το δρόμο για μια σταθερότερη πορεία των καταθέσεων και της πρόσβασης των τραπεζών στις κεφαλαιαγορές το 2019.
Ωστόσο, οι τράπεζες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα εκτεθειμένες σε κινδύνους χρηματοδότησης και ρευστότητας για τους καταθέτες και την εμπιστοσύνη της αγοράς.



Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων Εθνικής και Πειραιώς

Την ίδια ώρα, η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής και της Πειραιώς.
Ειδικότερα, η Fitch προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες σε τρία ελληνικά προγράμματα καλυμμένων ομολογιών ενυπόθηκων δανείων που εκδόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς:
- Το Πρόγραμμα Ι της Εθνικής Τράπεζας (NBG I) επιβεβαιώθηκε στο «BB-». Σταθερό Outlook, εκτός RWP
- Το Πρόγραμμα II της Εθνικής Τράπεζας (NBG II) αναβαθμίστηκε σε «BBB-» από το «BB-». Σταθερό Outlook, εκτός RWP
- Τα καλυμμένα ομόλογα της Πειραιώς αναβαθμίστηκαν στο «BB» από το «BB-». Σταθερό Outlook, εκτός RWP
Η Fitch επανεξέτασε τα τρία ελληνικά προγράμματα μετά τη δημοσίευση των υποθέσεων ενεργητικού για τα στεγαστικά δάνεια και τα επίπεδα αναχρηματοδότησης έως το ανώτατο όριο χώρας BBB-.
Τα προγράμματα αρχικά τοποθετήθηκαν στην RWP μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας και την αναθεώρηση του ανώτατου ορίου της χώρας.
Οι ενέργειες αξιολόγησης λαμβάνουν επίσης υπόψη την αναβάθμιση των Προεπιλεγμένων Αξιολογήσεων Εκδότη (IDRs) των τραπεζών.
Οι αξιολογήσεις των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων περιορίζονται από την 25% υπερκάλυψη (OC).
Για το NBG Ι, δεν υπάρχει επαρκής προστασία ώστε να αντέξει τις τάσεις για σενάρια διαβάθμισης υψηλότερα από το όριο βαθμολόγησης «Β» σε πιθανότητα αθέτησης (PD).
Η Fitch αναβάθμισε το NBG II και το καλυμμένο ομόλογο της Πειραιώς σε πλήρη ανάκαμψη ανάκτησης τριών βαθμίδων.
Η αμετάβλητη αύξηση των IDR των δύο βαθμίδων που αντιστοιχούν σε κάθε πρόγραμμα αντικατοπτρίζει την απαλλαγή των καλυμμένων ομολογιών από πιθανή διάσωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης