Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Putin: Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες

Putin: Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη INF αποδυναμώνει αισθητά την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια
Στο γεγονός ότι η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσης Εμβέλειας (INF) θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου εξοπλισμών, αναφέρθηκε σήμερα (18/12) ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Υπουργείου Άμυνας.
Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «η ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με την απόσυρση από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσης Εμβέλειας προκαλεί σοβαρές ανησυχίες», προσθέτοντας ότι «αυτό το βήμα μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες και θα αποδυναμώσει αισθητά την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».
«Υπό μία προοπτική, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να σημαίνει την υποβάθμιση ή ακόμα και την κατάρρευση ολόκληρης της αρχιτεκτονικής του ελέγχου των όπλων και της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλώντας στο διοικητικό συμβούλου του Υπουργείου Άμυνας
Παράλληλα, ο κ. Putin επεσήμανε ότι η Ρωσία πρέπει να ξεκινήσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με άλλες χώρες για να προσχωρήσουν στη Συνθήκη INF, προκειμένου να διατηρηθεί η συμφωνία.
Αναφορικά με τα νέα οπλικά συστήματα της χώρας, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η σχετική εξέλιξη αυξάνει τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού και του ναυτικού, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξισορρόπηση ισχύος και την παγκόσμια σταθερότητα.
«Έχουν γίνει σοβαρά βήματα στην ανάπτυξη των νεώτερων, ασύγκριτων όπλών στον κόσμο, για τα οποία μίλησα κατά το μήνυμά του στην Ομοπσονδιακή Συνέλευση την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους», τόνισε ο κ. Putin, προσθέτοντας ότι «όλοι οι τύποι και οι κλάδοι των στρατευμάτων αναπτύσσονται με ισορροπημένο τρόπο, σύμφωνα με τα εγκριθέντα σχέδια και το νέο πρόγραμμα κρατικών εξοπλισμών».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα εντός του έτους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ανακοίνωσε νωρίτερα εντός του έτους ότι η Ουάσιγκτον θα τερματίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη INF εντός 60 ημερών, εκτός εάν η Μόσχα σταματήσει να παραβιάζει τη συμφωνία.
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παρουσίασαν οποιαδήποτε στοιχεία αναφορικά με τις φερόμενες παραβιάσει της Συνθήκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης