Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας σε κυβέρνηση: Ματαιοπονείτε, είστε πολιτικές ανεμοδούρες - Έχουμε βαθιές ρίζες στις λαϊκές δυνάμεις

Σταϊκούρας σε κυβέρνηση: Ματαιοπονείτε, είστε πολιτικές ανεμοδούρες - Έχουμε βαθιές ρίζες στις λαϊκές δυνάμεις
«Πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας αντιμετωπίζει ως το κόμμα που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε λίγους μήνες» επεσήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ
Απαντήσεις στην κυβέρνηση για τα όσα περί αξιοπιστίας της αναφέρει και τα όσα προσάπτει στη ΝΔ, «τα οποία και δεν απηχούν την πραγματικότητα» έδωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας, πάντως, ότι «πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ μας αντιμετωπίζει ως το κόμμα που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε λίγους μήνες».
Μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σταϊκούρας επικέντρωσε στα σημεία που η κυβέρνηση ασκεί κριτική στην ΝΔ περί αξιοπιστίας των προγραμμάτων της, κοστολόγησής τους, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποδίδει πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που δεν έχει.
Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ απευθύνθηκε στην πτέρυγα της πλειοψηφίας για να επισημάνει: «Μη μας κουνάτε το δάχτυλο, την έννοια της "δημιουργικής ασάφειας" στην πολιτική, το δικό σας "Asset" την εισήγαγε.
Δυστυχώς, όμως, όταν μία κυβέρνηση δεν έχει ιδεολογικές συντεταγμένες, όπως συμβαίνει με τη σημερινή, προχωρά σε υποχωρήσεις, παντού, ακόμη και στα εθνικά θέματα.
Γιατί είναι μία βολική κυβέρνηση».
Έθεσε, δε, το ερώτημα: «Μιλάτε εσείς για αξιοπιστία προγραμμάτων;
Εσείς που διακατέχεστε από αυταπάτες και λέτε, συνειδητά, ψέματα;
Εσείς που μοιράζετε ετησίως "κατά φαντασία" δισεκατομμύρια στη Θεσσαλονίκη;
Εσείς που δεν θα παίρνατε "ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα" και πήρατε, μέχρι σήμερα, 10 δισ. ευρώ;
Επιβάλατε 29 νέους φόρους και 17 περικοπές συντάξεων και εξαφανίσατε τη μεσαία τάξη.
Εσείς που λέγατε ότι θα βελτιώσετε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και σήμερα ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι αυτό θα φτάσει το 2020 εκεί που ήταν το 2014;
Εσείς που λέγατε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", και πλειστηριάζετε, μαζικά και ηλεκτρονικά, χιλιάδες σπίτια, και προχωρήσατε σε 1,2 εκατομμύρια κατασχέσεις και ένας στους δύο φορολογούμενους είναι οφειλέτης;
Εσείς που λέγατε ότι θα μαζέψετε 3 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή σε 6 μήνες, και έχετε εισπράξει 150 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια;
Εσείς που δεσμευόσασταν ότι οι οφειλές του Δημοσίου θα εκκαθαρίζονταν μέχρι 20 Αυγούστου, και σήμερα υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ;
Εσείς που δεσμευόσασταν ότι θα εκτελεστεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και αυτό παρουσιάζει υστέρηση 3 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία;».
Ο κ. Σταϊκούρας καταλόγισε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιάρακη, πως υπολόγισε, αυθαίρετα, ότι χρειάζονται, άμεσα, 6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, λησμονώντας ότι κάποιες παρεμβάσεις εκτείνονται σε βάθος τετραετίας και προβαίνοντας σε άστοχες εκτιμήσεις.
«Για παράδειγμα, υποστήριξε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% κοστίζει 513 εκατ. ευρώ.
Όταν η αντίστοιχη μείωση που έγινε το 2013 αποτιμήθηκε από το ΓΛΚ ως ουσιαστικά δημοσιονομικά ουδέτερη.
Και όταν οι θεσμοί, οι οποίοι αντιδρούσαν, ανέβαζαν το κόστος στα 300 εκατ. ευρώ.
Τελικά αποδεικνύεστε μνημονιακότεροι των μνημονιακών» ανέφερε.
Απαντώντας σχετικά με το ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση, πώς θα χρηματοδοτήσει η ΝΔ το πρόγραμμά της, ανέφερε πως θα μπορούσε να πει ότι θα χρηματοδοτηθεί από τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα αυτής της κυβέρνησης, τα οποία, την τελευταία τριετία, ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ ή από τα μελλοντικά υπερπλεονάσματά της, που αθροίζουν στα 3,6 δισ. ευρώ.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα απαντήσει πιο τεκμηριωμένα.
Κωδικοποιημένα, είπε πως θα χρηματοδοτηθεί από ένα πρόγραμμα περιορισμού των κρατικών δαπανών χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς απολύσεις, από την ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από τη μείωση της φοροδιαφυγής, λόγω χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών και από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα οδηγήσουν στη σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
«Γιατί ναι, εμείς επιδιώκουμε τη μελλοντική αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων.
Εσείς, αντιθέτως, χρηματοδοτείτε τις παροχές σας από τα υπερπλεονάσματα, δηλαδή από την υπερφορολόγηση όλων των πολιτών» σημείωσε.
Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κατηγόρησε, τέλος, την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποδώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που αποδεδειγμένα δεν έχει, διαστρεβλώνει τις εξελίξεις για να μειώσει το πολιτικό κεφάλαιό του, προσπαθεί να προκαλέσει εσωτερικές τριβές και να μετακηλύσει τις «κραυγαλέες ευθύνες» της για τις εξελίξεις.
«Ματαιοπονείτε.
Αποτελούμε το αταλάντευτα πατριωτικό, φιλελεύθερο, κοινωνικό, ριζοσπαστικό και στην ουσία προοδευτικό κόμμα της πατρίδας μας, με βαθιές ρίζες στις λαϊκές δυνάμεις.
Και αυτό δυσκολεύεστε να το αποδεχθείτε γιατί είστε "πολιτικές ανεμοδούρες"» κατάληξε ο κ. Σταϊκούρας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης