Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ο Άγιος Βασίλης δεν ήρθε φέτος στα χρηματιστήρια!

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ο Άγιος Βασίλης δεν ήρθε φέτος στα χρηματιστήρια!
Οι διαχειριστές δεν διαθέτουν ή δεν επιθυμούν να διαθέσουν την αναγκαία ρευστότητα για κινήσεις ωραιοποίησης
Η οικονομική κρίση  έχει περιορίσει τις δαπάνες των νοικοκυριών στα απολύτως απαραίτητα, με αποτέλεσμα ακόμη και οι αγορές για χριστουγεννιάτικα στολίδια να έχουν φέτος περιοριστεί δραματικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και ο παραδοσιακός καλλωπισμός των χρηματιστηριακών  αποτιμήσεων επιλεγμένων μετοχών φαίνεται ότι ματαιώνεται για φέτος καθώς οι διαχειριστές δεν διαθέτουν ή δεν επιθυμούν να διαθέσουν την αναγκαία ρευστότητα για τέτοιες κινήσεις για όλες τις διεθνείς αγορές!
Ο Αη Βασίλης επομένως με τα δώρα του προσπέρασε τα χρηματιστήρια έχοντας λάβει το μήνυμα ότι οι προοπτικές τους κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαγράφονται!
Ειδικότερα, η σινο-αμερικαρικανική αντιπαράθεση για τους δασμούς συνεχίζεται και ουδείς μπορεί να προβλέψει την έκβασή της όταν λήξει το moratorium των 90 ημερών που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των G20.
Στην Ευρώπη, Ρώμη και Βρυξέλλες είναι πιθανό να οδηγηθούν σε συμβιβασμό για το ύψος του ιταλικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Όμως, στη Βρετανία το σενάριο ενός άτακτου Brexit ή ενός νέου δημοψηφίσματος κερδίζει έδαφος σε σχέση με την αποδοχή μιας συμφωνίας με την Ε.Ε., με όλα να κρίνονται στην κρίσιμη  ψηφοφορία της 14ης Ιανουαρίου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Παράλληλα, ο Μακρόν κάνει υποχωρήσεις για να αντιμετωπίσει «τα κίτρινα γιλέκα» οδηγώντας σε εκτροχιασμό και τα δημοσιονομικά μεγέθη του γαλλικού προϋπολογισμού, μεταφέροντας άλλον ένα «πονοκέφαλο» για την Commission στην Ε.Ε.
Ευλόγως, η επενδυτική κοινότητα οδηγείται σε στάση αυξημένης επιφυλακτικότητας καθώς οι αβεβαιότητες αυξάνονται προβαίνοντας σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις και υιοθετώντας θέσεις short στην επενδυτική στρατηγική τους διαβλέποντας την επερχόμενη οικονομική επιβράδυνση με τις δυσμενείς παρενέργειες στα εταιρικά μεγέθη.
Τέλος, στις ΗΠΑ ο Κεντρικός Τραπεζίτης Τζέρομ Πάουελ που έχει ήδη αναγγείλει διαδοχικές αναπροσαρμογές στα παρεμβατικά επιτόκια, καλείται σήμερα (19/12) να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του χωρίς να ματαιώσει την απόφαση για μια ακόμη αύξηση κατά 25 μ.β. (στο 2,25%-2,50%).
Με τον Πρόεδρο Trump να ζητεί εμφαντικά την αλλαγή πλεύσης, οι αγορές θα περιμένουν να ακούσουν αν ο Κεντρικός Τραπεζίτης συνομολογεί ή όχι με το ενδεχόμενο μια σοβαρής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας για το 2019.
Ενόψει των παραπάνω δεδομένων στο διεθνές περιβάλλον  και με δεδομένη την εγχώρια ανομβρία στο εσωτερικό, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κυριολεκτικά αφυδατωθεί, με τις ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται μόλις περί τα 30 εκ. ευρώ.
Η de facto είσοδος σε προεκλογική περίοδο συνιστά ήδη το πολιτικό σκηνικό με τους διαξιφισμούς των πολιτικών ηγετών να αποτελούν την καθημερινότητα.
Το ζήτημα του τρόπου της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από ένα σημαντικό μέρος των κόκκινων δανείων δεν προχωρεί για την ώρα, με τον Υπουργό Οικονομικών να υπαινίσσεται στη Ν. Υόρκη ότι η κυβέρνηση προκρίνει το ιταλικό μοντέλο, τιτλοποίηση δηλαδή δανείων με κρατική εγγύηση στο βαθμό που δεν θεωρηθεί state aid από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Έτσι, ο Γ.Δ. κινείται πλαγιοκαθοδικά με τη ζώνη της περιοχής 620-630 να συνιστά την εγγύτερη περιοχή ορίων στήριξης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση στην παρούσα φάση.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης