Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι θα μπορούσε να συμβεί στο ΧΑ το 2019; - Περαιτέρω συρρίκνωση το πιθανότερο σενάριο

tags :
Τι θα μπορούσε να συμβεί στο ΧΑ το 2019; - Περαιτέρω συρρίκνωση το πιθανότερο σενάριο
Μεταφορές έδρας, δημόσιες προτάσεις, συγχωνεύσεις αλλά και οικονομικά προβλήματα ενδέχεται να μειώσουν τον αριθμό των εισηγμένων
Χαμηλά φαίνεται πως έχει μπει ο πήχης για τη νέα χρονιά με τους περισσότερους που ασχολούνται με το ΧΑ να έχουν ανησυχίες για την πορεία του με λόγους που συνδέονται τόσο με εσωτερικά θέμα όσο και με θέματα του εξωτερικού.
Έτσι θεωρούν ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ο τζίρος στο ΧΑ θα παραμείνει χαμηλό και το επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά των ξένων περιορισμένο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ενδιαφέρον για ένα σημαντικό κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό θα παραμείνει στο περιθώριο, ενώ επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν ότι η απαξίωση των μετοχών θα πλήξει περαιτέρω τις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Ήδη πολλές αντιμετωπίζουν θέματα λόγω των περιορισμένων συναλλαγών, επομένως δεν αποκλείεται μέσα στο 2019 να έχουν νέα συρρίκνωση.
Συρρίκνωση όμως αναμένουν και στο ταμπλό του ΧΑ, η οποία θα περιορίσει τις επιλογές των επενδυτών.
Ο πρώτος φόβος είναι για νέα «κανόνια» στο ΧΑ, αφού ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων έχουν οικονομικά θέματα.
Με άλλα λόγια δεν αποκλείουν νέες αποχωρήσεις από το ταμπλό λόγω «αδυναμίας» σύνταξης οικονομικών καταστάσεων ή εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.
Από την άλλη οι νέες εισαγωγές αναμένονται με το «σταγονόμετρο».
Επιπλέον υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός μετοχών που για διάφορους λόγους θα αποχωρήσουν από το ταμπλό το 2019.
Η συγχώνευση Eurobank-Grivalia θα μειώσει τις επιλογές των επενδυτών στην ακίνητη περιουσία κατά μία και ίσως την πιο σημαντική.
Η δημόσια πρόταση για το Υγεία φαίνεται πως θα στεφθεί με επιτυχία, μειώνοντας τις επιλογές των επενδυτών στον συγκεκριμένο κλάδο.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι και το ΙΑΣΩ έχει μπει στο στόχαστρο επενδυτών και ίσως να υπάρξει και εκεί δημόσια πρόταση.
Στη Ντρουκφάρμπεν ο βασικός μέτοχος μέσω της δημόσιας πρότασης έχει ήδη ξεπεράσει το 90% και άρα η μετοχή θα φύγει από το ΧΑ.
Η Nexans είναι ένα ερώτημα αφού υπάρχει πάνω από τη δημόσια πρόταση εντολή που την μπλοκάρει.
Όμως το ποσοστό είναι κοντά στο 90% και το ερώτημα είναι μήπως υπάρξουν εντολές εκτός ταμπλό που θα βοηθήσουν το βασικό μέτοχο να ξεπεράσει το 90% και να τη βγάλει από το ΧΑ.
Στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας αναμένονται οι εξελίξεις με τη δημόσια πρόταση να θεωρείται δεδομένη και την πρόθεση του νέου αγοραστή αλλά υπάρχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας που ίσως σε πρώτο στάδιο την μπλοκάρουν.
Η αύξηση που θα γίνει στις δύο εταιρείες θα δείξει πόσο χρόνο θα «αντέξουν» στο ΧΑ.
Οι δημόσιες προτάσεις πάντως στο ΧΑ δεν αποκλείεται να συνεχιστούν αφού υπάρχουν πολλές φθηνές εταιρείες με μεγάλη συγκέντρωση από βασικούς μετόχους, οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους για να παραμένουν εισηγμένοι.
Η μεταφορά της έδρας στον Τιτάνα βγάζει μία μεγάλη εισηγμένη από το ΧΑ αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό το αν θα πετύχει.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για σίγουρη μεταφορά.
Η συγκεκριμένη μεταφορά έχει φουντώσει τα σενάρια που κάνουν λόγο ότι και η Μυτιληναίος θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Στην Ελλάκτωρ υπάρχει η φημολογία για συγχώνευση της εισηγμένης με τις θυγατρικές REDS και ΕΛΤΕΧ Άνεμος και μία τέτοια εξέλιξη θα ισχυροποιούσε την Ελλάκτωρ αλλά θα περιόριζε τις εισηγμένες του ΧΑ κατά δύο αν και σε επίπεδο αποτιμήσεων δεν θα άλλαζε κάτι.
Όμως αυτή η φήμη δημιουργεί και ερωτήματα αν θα βρει μιμητές. Κάποια στελέχη της αγοράς δεν μπορούν να αποκλείσουν ανάλογη συγχώνευση και σε άλλο μεγάλο ή μεσαίου μεγέθους όμιλο.
Στον κλάδο της ναυτιλίας η εισηγμένη με τον καλύτερο ισολογισμό αποχωρεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Έτσι οι Μινωικές Γραμμές κάποια στιγμή στο προσεχές χρονικό διάστημα θα αποχωρήσει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης