Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί το 2019 θα αποδειχθεί ένα έτος έντονης μεταβλητότητας για τις αγορές πετρελαίου

Γιατί το 2019 θα αποδειχθεί ένα έτος έντονης μεταβλητότητας για τις αγορές πετρελαίου
Περαιτέρω πιέσεις στις αγορές πετρελαίου αναμένουν οι αναλυτές για το επόμενο έτος
Οι τιμές του πετρελαίου ενώ κατόρθωσαν να ανακάμψουν μετά τη συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και χωρών εκτός του οργανισμού για μείωση της ημερήσιας παραγωγής, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων επέστρεψαν σε ελεύθερη πτώση.
Η μεταβλητότητα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό και της αγοράς πετρελαίου για το 2018 και σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα OilPrice.com θα συνεχιστεί και εντός του 2019.
Παράλληλα οι αναλυτές παραθέτουν τις θετικές και τις αρνητικές συνθήκες με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο το πετρέλαιο κατά το ερχόμενο έτος.

Οι θετικοί παράγοντες

Ιράν: Πέραν πάσης αμφιβολίας το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για το πετρέλαιο.
Το εμπάργκο των ΗΠΑ οδήγησε τις τιμές σε ράλι, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ φρόντισε να ξεκαθαρίσει σε όλες τις χώρες ότι εάν το παραβιάσουν θα υποστούν τις συνέπειες.
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο 2018 η ημερήσια παραγωγή του Ιράν υποχώρησε κατά 380.000 βαρέλια για να διαμορφωθεί χαμηλότερα από τα τρία εκατ. βαρέλια.
Λιβύη: Η Λιβύη έχασε περί των 400.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, εξαιτίας της δραστηριότητας ανταρτών σε περιοχές που υπάρχουν αγωγοί μεταφοράς μαύρου χρυσού.
Η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα με την παραγωγή της εδώ και αρκετά χρόνια, τα οποία δεν προβλέπεται ότι θα λυθούν εντός του 2019.
Βενεζουέλα: Αναμένεται ότι η ημερήσια παραγωγή της χώρας θα φθάσει χαμηλότερα από το ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2018.
Αυτές οι απώλειες μπορεί να συνεχιστούν και το 2019, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας αναλυτής που να υποστηρίζει το αντίθετο.
Αμερικανικό shale πετρέλαιο: Όπως όλα υποδεικνύουν η αμερικανική παραγωγή shale πετρελαίου θα συνεχίσει να ενισχύεται, αλλά με σαφώς χαλαρότερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2018.
Μείωση παραγωγής από ΟΠΕΚ+: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εντός του 2019  ο ΟΠΕΚ αλλά και χώρες όπως η Ρωσία θα προχωρήσουν σε νέα μείωση παραγωγής, με βασικό στόχο να στηρίξουν τις τιμές που συνεχώς υποχωρούν.

Οι αρνητικοί παράγοντες

Υποχώρηση της ανάπτυξης: Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος και ένας από τους πιο δύσκολα να προβλεφθεί, είναι η πιθανότητα μιας οικονομικής ύφεσης.
Υπάρχει σαφής επιβράδυνση της ανάπτυξης σε χώρες όπως η Κίνα, αλλά και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί σήμα κινδύνου για τις αγορές πετρελαίου.
Αμερικανική παραγωγή shale πετρελαίου: Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτίμησε ότι η παραγωγή πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ θα φθάσει στα 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019.
Χώρες εκτός ΟΠΕΚ: Υπάρχει ο φόβος ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να ακολουθήσει κατά γράμμα τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής, ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια μείωση δεν θα γίνει με επιθετικό τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης