Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβιβασμός Ιταλίας - Κομισιόν, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις...προς το παρόν - Dombrovskis: Επείγει η μείωση του ιταλικού χρέους

Συμβιβασμός Ιταλίας - Κομισιόν, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις...προς το παρόν - Dombrovskis: Επείγει η μείωση του ιταλικού χρέους
Μέτρα εξοικονόμησης περί των 3,5 δισ. ευρώ αποδέχθηκε η ιταλική κυβέρνηση
(upd3) Στο τέλος του οδηγείται το σήριαλ της κόντρας μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 και κυρίως για τον στόχο του ελλείμματος που είχε θέσει η Ρώμη.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό, που μας επιτρέπει να αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε αυτό το στάδιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε ο ίδιος.
O Dombrovskis αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του ιταλικού χρέους τονίζοντας ότι υπάρχει «επιτακτική ανάγκη» για να μπει σε πτωτική τροχιά.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να καταθέσει έναν νέο προϋπολογισμό, με μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% που ήταν πριν και με δεδομένα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλλική οικονομία, Βρυξέλλες και Ρώμη κατέληξαν σε συμβιβασμό.
Το Κολέγιο των Επιτρόπων (σ.σ.: η αρχή της ΕΕ που, μεταξύ άλλων, εξετάζει τους προϋπολογισμούς χωρών που έχουν κάποιο πρόβλημα), έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία και αποφάσισε να μην εκκινήσει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας.
Η διάθεση για συμβιβασμό είχε φανεί από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ –σύμφωνα πάντα με τον ιταλικό τύπο- η Ρώμη δέχθηκε ορισμένες αλλαγές, όπως:

-  τον τριπλασιασμό του επιτοκίου για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο,
- μείωση των συντάξεων εάν το ετήσιο εισόδημα του συνταξιούχου ξεπερνά τις 100.000 ευρώ,
- κατάργηση του χρηματικού κινήτρου για απόσυρση αυτοκινήτων και αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα υπάρξει απόσυρση μέτρων, όπως το επονομαζόμενο «επίδομα πολίτη» ή άλλα μέτρα που στηρίζουν τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη έστειλε τον νέο προϋπολογισμό στην Κομισιόν τη Δευτέρα 17/12, ενώ σε αυτόν υπάρχουν μέτρα για εξοικονόμηση περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Εκπρόσωπος της Lega επεσήμανε ότι εντός της κυβέρνησης έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους αριθμούς και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού ενώ από την πλευρά των Βρυξελλών διαμηνύεται ότι ο διάλογος με την ιταλική κυβέρνηση συνεχίζεται και ότι τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Pierre Moscovici τόνισε σε αρκετές περιπτώσεις ότι κανείς δεν επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις ενάντια στην Ιταλία και ότι στόχος της Επιτροπής είναι να βρεθεί μία λύση που να συμφέρει και τις δύο πλευρές.
«Δουλεύω σκληρά, σχεδόν νυχθημερόν ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις και στην Ιταλία επίσης», υπογράμμισε ο Moscovici.
«Εργαζόμαστε ασταμάτητα και υπάρχει διάλογος ώστε η Ιταλία να εφαρμόσει τις πολιτικές που επιθυμεί, σεβόμενη παράλληλα τους κανόνες», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
"Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με θετική διάθεση επειδή στην πράξη όχι μόνον δεν μου αρέσουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά ούτε η αδικία", σημείωσε, διαψεύδοντας ότι η Γαλλία χαίρει ευνοϊκής μεταχείρισης ενώ προβλέπει έλλειμμα 3,2% το 2019, ενώ αυτό της Ιταλίας ανέρχεται σε 2,04%.
Τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιταλίας «καλωσόρισε» ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει τη Ρώμη να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στην πορεία μείωσης του χρέους της χώρας.
«Αναφορικά με την Ιταλία: η λύση είναι ο διάλογος στο πλαίσιο της ΕΕ, όχι η αντιπαράθεση.
Χαιρετίζω την είδηση της συμφωνίας για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.
Το Eurogroup θα έχει την ευκαιρία να την εξετάσει.
Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι καθοριστικής σημασίας για να αποκαταστήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της στην πορεία μείωσης του χρέους της», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Centeno.

Conte (Ιταλός πρωθυπουργός): Ο στόχος για το έλλειμμα το 2020 μειώνεται στο 1,8% και το 2021 στο 1,5%

Την επίτευξη συμφωνίας με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, μιλώντας στη Γερουσία.
Όπως υποστήριξε η πολυαναμενόμενη συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση του να τιμήσει τις βασικές δεσμεύσεις και να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αν και στον προϋπολογισμό που ενέκρινε τελικά η Κομισιόν περιλαμβάνονται μειωμένοι στόχοι για τα ελλείμματα του 2020 και του 2021, ο Conte υποστήριε ότι αντιστάθηκε στις απαιτήσεις για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές και διασφαλίσαμε βασικά μέτρα.
«Στο τέλος των σκληρών διαπραγματεύσεων, που διεξήχθηκαν με πείσμα, φτάσαμε σε ένα σημείο βιώσιμη ισορροπίας, υιοθετώντας ένα ψηλότερο στόχο για το έλλειμμα από αυτό που ήθελε η Κομισιόν» επεσήμανε ο Conte.
Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να ανακοίνωσε ότι μειώθηκαν οι στόχοι για τα ελλείμματα του 2020 και του 2021 σε 1,8% και 1,5%, αντίστοιχα.
Επισημαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα το 2020 ήταν στο 2,4% για το 2021 στο 1,8%.

Tria: Η Ιταλία σέβεται τους κανόνες της ΕΕ - Δεν αποχωρούμε από την Ευρωζώνη

Τη διαβεβαίωση ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, έδωσε εκ νέου σήμερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria.
Ο Tria υπογράμμισε ότι η Ιταλία σέβεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να είναι προφανές σε όλους.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι το χαμηλότερο έλλειμμα δεν θα επηρεάσει τα δημοσιονομικά μέτρα, την αναμόρφωση των συντάξεων, ενώ ανέφερε ότι το «επίδομα του πολίτη» θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου 2019.
Ο ίδιος ανέφερε ότι περίπου 2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από το μικρότερο spread ανάμεσα στο ιταλικό και το γερμανικό ομόλογο με την πάροδο του χρόνου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Tria, η Ιταλία θα αναπτυχθεί περισσότερο από 1% το επόμενο έτος, καθώς η κατάσταση βελτιώνεται.

Με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ απειλεί ο Salvini

Πάντως, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Matteo Salvini, απείλησε σήμερα πως η Ιταλία δεν θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν παραμείνει ως έχει.
«Όπως έχει σήμερα, με περικοπές στη γεωργία και στα αλιευτικά ταμεία, δεν θα έχει την ψήφο μας», δήλωσε ο Salvini.
«Με τον ιταλικό προϋπολογισμό να βγαίνει από το επίκεντρο, ανοίγει το κεφάλαιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Απαντώ στους Ευρωπαίους Επιτρόπους που λένε ότι οι ιταλικοί λογαριασμοί θα παραμείνουν υπό τον έλεγχό τους, ότι θα είναι η ιταλική κυβέρνηση που θα κρατήσει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό υπό έλεγχο», τόνισε ο Salvini.

Βελτίωση σε αγορές ομολόγων και μετοχές

Βελτίωση κατέγραψαν οι αγορές ομολόγων και μετοχών στην Ιταλία, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ιταλία και Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2018.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε σημαντική άνοδο 1,59% κι έκλεισε στις 18.941,90 μονάδες.


Στο ταμπλό η Intesa Sanpaolo σημείωσε άνοδο 1,7%, η Banco Bpm ενισχύθηκε κατά 2,7%, η Unicredit έκλεισε στο +2,7% και η UBI Banca στο +2,1%.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε και η αγορά ομολόγων.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,79% από 2,943% στο χθεσινό κλείσιμο, ενώ τo spread υποχώρησε στις 254,5 μονάδες βάσης.
Στο 0,47% υποχώρησε η απόδοση του 2ετούς από 0,561% χθες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης