Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψηφίστηκε άνετα με 154 ψήφους υπέρ ο προϋπολογισμός αλλά παραμένει «γρίφος» η αριθμητική της συμφωνίας των Πρεσπών

Ψηφίστηκε άνετα με 154 ψήφους υπέρ ο προϋπολογισμός αλλά παραμένει «γρίφος» η αριθμητική της συμφωνίας των Πρεσπών
Η συζήτηση εκτυλίχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να ανταλλάσουν εκατέρωθεν σφοδρά πυρά
Με τη σκιά της συμφωνίας των Πρεσπών να απλώνεται σαν πέπλο στην αίθουσα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση, ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 18/12 ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός όπως επισημαίνει η κυβέρνηση αλλά και ο τελευταίος που ψηφίζει καθώς οι εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν θα προηγηθούν του επόμενου με 154 ψήφους υπέρ. 
Η συζήτηση εκτυλίχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να ανταλλάσουν εκατέρωθεν σφοδρά πυρά.
Οι πολίτες θα θυμούνται τον πρωθυπουργό με πέντε λέξεις «ψέματα, φτώχεια, φόροι, φόβος και σκάνδαλα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ευρωπαϊστής με ρητορική Σαλβίνι.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση και για την Συμφωνία των Πρεσπών προειδοποιώντας την πλειοψηφία πως θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία ώστε να ακουστεί πως η κυβέρνηση λέει «ναι» εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν «όχι».
Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι την ίδια μέρα «ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα.
Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα;», ρώτησε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπάρχει η πλειοψηφία και όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο θα κυρωθεί με την ψήφο 151 βουλευτών.

Περιπλέκεται η αριθμητική για τη συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια στιγμή, η αριθμητική των Πρεσπών εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Μάλιστα μετά και την προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ μειώνεται ακόμη ένας αμφισβητούμενος που τώρα πια είναι δεσμευμένος να μην ψηφίσει.
Στο πλαίσιο αυτό και με τα σημερινά δεδομένα στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με δύο ακόμη βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο οποίος μάλιστα έχει προτείνει να γίνει η κύρωση ακόμη και με την ψήφο λιγότερων από 151 βουλευτές.
Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση η οποία καλείται να εξασφαλίσει ακόμη τέσσερις θετικές ψήφους.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ.
Στα πρόσωπα από τα οποία επιδιώκει να αποσπάσει θετική ψήφο συγκαταλέγεται και η Έλενα Κουντουρά η οποία δεν έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα αλλά έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση κόντρα στην κομματική πειθαρχία που ζητάει ο Πάνος Καμμένος.
Μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο, παραμένουν οι δύο  βουλευτές από το Ποτάμι, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης καθώς και ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης οι οποίοι είναι θετικά διακείμενοι στη συμφωνία χωρίς όμως να έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.
Μάλιστα, αυτοί θα είναι και ο καταλύτης της συμφωνίας καθώς με τη δική τους θετική ψήφο - κι εφόσον υπερψηφίσουν τη συμφωνία οι βουλευτές τους οποίους υπολογίζει η κυβέρνηση - η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να κυρωθεί με 153 ψήφους.
Μένει να δούμε αν το εν λόγω σενάριο θα γίνει πράξη και θα συμπληρωθούν οι κρίκοι που λείπουν από την αλυσίδα για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης