Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι "ερασιτέχνες" θα παραδώσουν χωρίς να αφήσουν καμένη γη στην οικονομία, αλλά απέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών

Οι
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσίπρας χάνει από τον Μητσοτάκη ξεκάθαρα αλλά δεν συνθλίβεται πολιτικά ενώ την ίδια ώρα αμερικανοί και ευρωπαίοι συνεχίζουν να έχουν θετική γνώμη για τον Τσίπρα.
«Εμείς οι ερασιτέχνες πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχατε» ανέφερε από την βουλή ο Α. Τσίπρας στο πλαίσιο της ομιλίας του για την ψήφιση του προϋπολογισμού που τελικώς εγκρίθηκε όπως αναμενόταν με 154 βουλευτές.
Ότι είναι ερασιτέχνες στην πολιτική και στην διακυβέρνηση είναι αληθές και αποτελεί έστω και με αυτό τον έμμεσο τρόπο αναγνώριση από τον Τσίπρα των αδυναμιών της κυβέρνησης του.
Ωστόσο παρ΄ ότι αρχικά δεν ήταν ερασιτέχνες αλλά άκρως επικίνδυνοι, πειραματιζόμενοι την τύχη της χώρας αποδείχθηκε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρήσιμη.
Χρήσιμη γιατί πέρασαν όλες σχεδόν οι μεταρρυθμίσεις, με την κοινωνία σε πλήρη ύπνωση, κατάφεραν να ποδηγετήσουν την κοινωνία και δεν είναι τυχαίο ότι συνέβησαν τόσα και δεν έγινε μια ουσιώδη διαδήλωση, πλην της μεγαλειώδους διαδήλωσης για το Μακεδονικό όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πανικοβλήθηκε και προσπάθησε λανθασμένα να υποτιμήσει. 
Η κυβέρνηση Τσίπρα σε ορισμένους τομείς απέτυχε χωρίς καμία αμφιβολία αλλά η έννοια αποτυχία μεταφράζεται διαφορετικά στο εσωτερικό και διαφορετικά στο εξωτερικό.
Στην οικονομία έγιναν πολλά λάθη αλλά πάρθηκαν και πολλές πρωτοβουλίες να περάσουν μεταρρυθμίσεις αναγκαίες, όπότε έκανε η κυβέρνηση και θετικά πράγματα. 
Για τους έλληνες τα μνημόνια ήταν κόλαση για τους ευρωπαίους επιβεβλημένη αναγκαιότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσίπρας χάνει από τον Μητσοτάκη ξεκάθαρα αλλά δεν συνθλίβεται πολιτικά ενώ την ίδια ώρα αμερικανοί και ευρωπαίοι συνεχίζουν να έχουν θετική γνώμη για τον Τσίπρα.
Ο Τσίπρας θα παραδώσει την εξουσία τον Μάιο ή Οκτώβριο 2019 στον Μητσοτάκη αλλά θα είναι η πρώτη φορά που η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την απερχόμενη ότι παρέδωσε καμένη γη.
Γνώριμη επιχειρηματολογία κάθε νέας κυβέρνησης…με πρόσχημα την καμένη γη που παρέλαβε από την προηγούμενη ξεκινάει την αναίρεση των προεκλογικών εξαγγελιών.
Ο Τσίπρας παρ΄ ότι ερασιτέχνης δεν παραδίδει καμένη γη, οπότε ο Μητσοτάκης θα έχει ένα πλεονέκτημα, παραλαμβάνει μια κατάσταση πιο διαχειρίσιμη.
Όμως εκεί που πραγματικά απέτυχε ο Τσίπρας που ξεκίνησε ερασιτέχνης και παρέμεινε ερασιτέχνης ήταν η ανικανότητα του να πείσει τις αγορές, τους διεθνείς επενδυτές ότι κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα.
Το χρηματιστήριο σκέτη καταστροφή.
Στα ομόλογα απογοήτευση.
Στις τράπεζες τραγωδία.
Ο Τσίπρας λειτούργησε ως ερασιτέχνης έδωσε την λογιστική μάχη των αριθμών και την κέρδισε αλλά έχασε την πραγματική μάχη να πείσει τις αγορές να τον εμπιστευτούν.
Οι πολιτικοί αμερικανοί και ευρωπαίοι τον εμπιστεύονται, οι επενδυτές αμερικανοί και ευρωπαίοι δεν τον εμπιστεύονται.
Ορισμένα παραδείγματα
-Πρωτογενή πλεονάσματα εντός των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί.
-Ανάπτυξη λογιστικού τύπου, δεν έχει αγγίξει την πραγματική οικονομία
-Έχουν υπάρξει μεταρρυθμίσεις ειδικά στην αγορά εργασίας, στην λειτουργία των θεσμών, των ταμείων κ.α.
-Χρέος στάσιμο και οριακά αυξανόμενο στα 343 δισεκ.
-Κεφαλαιακό απόθεμα 30 δισεκ. το υψηλότερο στην ιστορία αλλά με δανεικά και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα πραγματικής χρήσης
-Τράπεζες με κεφαλαιοποίηση 4 δισεκ. σε μια οικονομία που ανακάμπτει
-Οι τράπεζες ακόμη δεν έχουν λύσει το πρόβλημα των NPEs των κόκκινων δανείων ύψους 85 δισεκ. ευρώ
-Η Ελλάδα ξανά εκτός αγορών, δεν μπορεί να δανειστεί ακόμη στις αγορές ομολόγων
-Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις βελτιώνονται αλλά πρακτικά οι πηγές εσόδων στερεύουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης