Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bushati (ΥΠΕΞ Αλβανίας): Δεν ανήκουν σε σπίτια ιδιωτών τα σπίτια των Ελλήνων στην Χειμάρρα

Bushati (ΥΠΕΞ Αλβανίας): Δεν ανήκουν σε σπίτια ιδιωτών τα σπίτια των Ελλήνων στην Χειμάρρα
Αποφασισμένη η αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει στα σχέδια της με τις περιουσίες των Ελλήνων
Παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις από την Ελλάδα, η αλβανική κυβέρνηση εμμένει στο σχεδιασμό της να προχωρήσει στο σχεδιασμό της στην Χειμάρρα και στη δήμευση περιουσιών Ελλήνων ομογενών.
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας, Ditmir Bushati και απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι η αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει τις μειονοτικές περιουσίες στη Χειμάρα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τα «κρατικά ακίνητα» για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και ότι τα σπίτια των Ελλήνων δεν αποτελούν ιδιωτική περιουσία.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη βασίζονται σε ψευδείς ειδήσεις, και ότι τα ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση δεν ανήκουν σε ιδιώτες.
Ο ΥΠΕΞ Αλβανίας μίλησε για τις δυσκολίες με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, είπε ότι Ελλάδα και Σερβία έχουν στάσιμες θέσεις σαν «γρανίτη» και ότι οι δύο χώρες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία, έχουν την ίδια στάση.
Ο Bushati παραδέχθηκε ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περισσότερες δηλώσεις και ρητορική από ό,τι συγκεκριμένες ενέργειες ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο ζήτημα των Τσάμηδων, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία δεν θεωρεί ως εδαφική διεκδίκηση την τσαμουριά, αλλά ως ένα ζήτημα που συνδέεται ουσιαστικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έγινε θέμα και στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «περιμένει από τον πρωθυπουργό να μιλήσει και για την Αλβανία και συγκεκριμένα για την υφαρπαγή περιουσιών που γίνεται από το αλβανικό κράτος».
Στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα, ο κ.Μητσοτάκης προειδοποίησε πως εάν δεν σεβαστούν έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, να ξεχάσουν τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «μην κάνετε τον τζάμπα μάγκα για την Αλβανία. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει σαφές μήνυμα: Εάν δεν υπάρξει σεβασμός δεν θα έχει ευρωπαϊκή πορεία η Αλβανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης