Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για Brexit «χωρίς συμφωνία» - Τα 14 μέτρα

Κομισιόν: Σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για Brexit «χωρίς συμφωνία» - Τα 14 μέτρα
Παρεμβάσεις από την ΕΕ σε νευραλγικούς τομείς σε περίπτωση Brexit «χωρίς συμφωνία»
Σε εφαρμογή θέτει η Κομισιόν το σχέδιο για Brexit «χωρίς συμφωνία», δεδομένης της διαρκούς αβεβαιότητας που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.
Το σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνει 14 μέτρα σε ένα περιορισμένο αριθμό νευραλγικών τομέων, στους οποίους το σενάριο της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ των 27.
Αυτοί οι τομείς συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις εναέριες μεταφορές και την πολιτική για το κλίμα.
Η Κομισιόν κρίνει απαραίτητη και επείγουσα την υιοθέτηση των μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Μαρτίου 2019, προκειμένου να περιοριστεί η σημαντική ζημιά από το σενάριο του no deal.
Σύμφωνα με το Reuters, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, τα βρετανικά φορτηγά θα χάσουν τα δικαιώματα τους να μεταφέρουν προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ζώα θα πρέπει να υπόκεινται σε συνοριακούς ελέγχους και οι Βρετανοί που ταξιδεύουν με κατοικίδια θα ανακαλύψουν ότι τα διαβατήρια των κατοικίδιων τους, δεν είναι πια έγκυρα.
Χθες ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει να εφαρμόζει τα σχέδια για μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, συστήνοντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν.
Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συμφωνήθηκε ότι η ώρα έχει φθάσει προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή των σχεδίων ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 με μια συμφωνία παραμένει το πιθανότερο σενάριο.
«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι -καθώς απομένουν τρεις μήνες έως την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση- τώρα φθάσαμε στο σημείο όπου πρέπει να εντείνουμε αυτές τις προετοιμασίες.
Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα κινήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία των σχεδίων μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης